Pregled bibliografske jedinice broj: 1078735
Utjecaj roka i gustoće sjetve na agronomska svojstva soje
Utjecaj roka i gustoće sjetve na agronomska svojstva soje, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1078735 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj roka i gustoće sjetve na agronomska
svojstva soje
(Impact of sowing date and seeding rate on
agronomic traits of soybean)
Autori
Petešić, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2020
Stranica
26
Mentor
Pospišil, Ana
Ključne riječi
soja, sorta, gustoća sjetve, rok sjetve, agronomska svojstva
(soybean, variety, sowing density, sowing date, agronomic traits)
Sažetak
Na pokušalištu Agronomskog fakultete u Zagrebu 2019. godine provedeno je istraživanje čiji je cilj bio utvrditi utjecaj roka i gustoća sjetve na agronomska svojstva soje. U istraživanju su bile uključene dvije sorte soje AFZG Ana (veg. skupina 0) i Gabriela (veg. skupina 00-0), tri gustoće sjetve (40, 60 i 90 sjemenki/m2) te dva roka sjetve (optimalni rok 25. travnja i naknadni rok 1. lipnja). Pokus je postavljen po strip plot shemi u 4 ponavljanja. Sorta Gabriela ostvarila je veći prinos u odnosu na sortu AFZG Ana u oba roka sjetve, ali razlika je bila statistički značajna jedino u optimalnom roku. Sorta Gabriela ostvarila je u optimalnom roku sjetve značajno veću visinu biljke, veći broj etaža, plodnih etaža, mahuna, sjemenki i veću masu sjemena po biljci u odnosu na sortu AFZG Ana. U oba roka sjetve s povećanjem gustoće sjetve smanjivale su se vrijednosti komponenata prinosa, ali razlike nisu bile statistički značajne. U optimalnom roku sjetve ostvarena je značajno veća visina biljke i broj etaža na glavnoj stabljici, dok je u naknadnom roku sjetve ostvaren značajno veći žetveni indeks.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)