Pregled bibliografske jedinice broj: 1078716
Promjene u sastavu sekundarnih metabolita rukole u odnosu na intenzitet suše
Promjene u sastavu sekundarnih metabolita rukole u odnosu na intenzitet suše // Zbornik sažetaka 55. hrvatskog i 15. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Vodice, Hrvatska, 2020. str. 127-128 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1078716 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene u sastavu sekundarnih metabolita
rukole u odnosu na intenzitet suše
(Changes of rocket secondary metabolites content
in relation to drought stress)
Autori
Cukrov, Marin ; Jerončić, Luka ; Prelogović, Leon ; Šic Žlabur, Jana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 55. hrvatskog i 15. međunarodnog simpozija agronoma
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - , 2020, 127-128
Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
sekundarni metaboliti, suša, Eruca sativa, nutritivna vrijednost
(: secondary metabolites, drought, Eruca sativa, nutritive value)
Sažetak
Mehanizmi akumulacije sekundarnih metabolita povezani su s abiotskim stresom sušom. Hidroponskim uzgojem rukole biljke nisu izložene vodnom stresu pa je njihova koncentracija normalna. Pravilnim upravljanjem vodnim režimom, moguće je povećati sadržaj sekundarnih metabolita poput fenola, flavonoida, glukozinolata te vitamina C, bez utjecaja na prinos. Cilj istraživanja bio je utvrditi promjene u sastavu sekundarnih metabolita rukole pri periodičnom zasušivanju (24 i 48 h) upotrebom sustava plutajućeg hidropona te supstrata različitog vodnog kapaciteta (perlit ; mješavina perlita i treseta u omjeru 1:4). Biljni materijal je analiziran kroz tri roka berbe: 27, 34 i 41 dan nakon sjetve (DNS). Biljkama uzgojenim u perlitu i zasušivanim 48 h značajno se povećala koncentracija vitamina C, fenola, neflavonoida te glukozinolata u kasnijim berbama. Nije zabilježeno povećanje koncentracije flavonoida s 34 na 41 DNS, dok je kod biljaka uzgojenih u mješavini supstrata zasušivanim 24 h zabilježeno njihovo značajno smanjenje. Tretmani kraćeg intervala zasušivanja bilježe slična povećanja sadržaja vitamina C, fenola i neflavonoida, ali i dvostruko niže vrijednosti sadržaja glukozinolata. Dobiveni rezultati upućuju na stimulativni učinak stresa sušom (24 h) na sadržaj vitamina C, ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida, dok je na sadržaj glukozinolata značajnije utjecalo intenzivnije zasušivanje (48 h). Primjenom zasušivanja moguće je uzgojiti rukolu veće zdravstvene i nutritivne vrijednosti.
Izvorni jezik
Hrvatski