Pregled bibliografske jedinice broj: 1077819
MIKOTOKSINI U HRANI – ZAKONODAVNI OKVIR
MIKOTOKSINI U HRANI – ZAKONODAVNI OKVIR // Glasilo biljne zaštite, 20 (2020), 4; 472-483 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1077819 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
MIKOTOKSINI U HRANI – ZAKONODAVNI OKVIR
(MYCOTOXINS IN FOOD – LEGISLATION)
Autori
Palfi, Marina ; Knežević, Nada ; Vrandečić, Karolina ; Ćosić, Jasenka
Izvornik
Glasilo biljne zaštite (1332-9545) 20
(2020), 4;
472-483
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
mikotoksini, zakonodavstvo, sigurnost hrane, zdravlje
(mycotoxins, legislation, food safety, healt)
Sažetak
Zbog sve veće osviještenosti potrošača o vlastitom zdravlju kontaminiranost hrane mikotoksinima postala je važna tema, kako za potrošače, tako i za subjekte u poslovanju s hranom te za akademsku i stručnu javnost. Osim štetnog učinka na zdravlje ljudi i životinja, mikotoksini mogu imati i značajan negativan ekonomski utjecaj. To su sekundarni metaboliti toksikogenih gljiva, najčešće roda Fusarium, Penicillium, Aspergillus i Alternaria. Vrlo su stabilni spojevi koji dugo ostaju u sirovinama i životinjskim proizvodima i kao takvi velik su problem za prehrambenu industriju. Europska unija, u svrhu zaštite zdravlja potrošača i zdravlja životinja, ima jedan od najviših standarda za sigurnost hrane u svijetu. Radi sprječavanja stavljanja hrane kontaminirane mikotoksinima na tržište Europske unije važno je i nužno obavještavanje javnosti o opasnostima i rizicima povezanima s prisutnošću mikotoksina u hrani i hrani za životinje. Na razini EU-a organiziran je Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) kojim zemlje članice razmjenjuju informacije o rizicima povezanima s hranom i hranom za životinje, među ostalim i o kontaminaciji mikotoksinima. RASFF sustav omogućuje svim članicama EU-a da istovremeno poduzmu koordinirane mjere s ciljem zaštite zdravlja potrošača. Subjekti u poslovanju s hranom obvezni su provoditi interne kontrole prema procjeni opasnosti, kao i omogućiti nadležnim tijelima nesmetan nadzor i uzorkovanje hrane u svrhu službenih kontrola. Kvalitetna i zdravstveno ispravna sirovina najkraći je i ekonomski najisplativiji put za prehrambenu industriju da bi se zadovoljili svi relevantni zakonski propisi i tako očuvalo zdravlje potrošača. Kako bi se izbjegli mogući negativni učinci mikotoksina na zdravlje, nužno je uz organiziranu kontrolu hrane provoditi i preventivne mjere u proizvodnji i skladištenju proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla. Ključne riječi: mikotoksini, zakonodavstvo, sigurnost hrane, zdravlje
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Karolina Vrandečić
(autor)
Marina Palfi
(autor)
Jasenka Ćosić
(autor)
Nada Knežević
(autor)