Pregled bibliografske jedinice broj: 107781
Prerada ostataka nakon klanja peradi u kafileriji zatvorenog tipa u "KOKI" Varaždin
Prerada ostataka nakon klanja peradi u kafileriji zatvorenog tipa u "KOKI" Varaždin, 2000., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 107781 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prerada ostataka nakon klanja peradi u kafileriji zatvorenog tipa u "KOKI" Varaždin
(Processing of remains after poultry slaughtering in a closed slaughterhouse in "Koka" Varaždin)
Autori
Matijaško, Dražen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.06
Godina
2000
Stranica
60
Mentor
Vučemilo, Marija
Ključne riječi
kafilerija; destruktor; mesno-perno koštano brašno; preša; tehnička mast; bridovi pare
(slaughterhause; comminutor; meat and feathery bone flour; technical fat; steam adges)
Sažetak
U ovoj radnji je obrađena tema "Prerada ostataka nakon klanja peradi u kafileriji zatvorenog tipa Koki Varaždin". Ova kafilerija se nalazi u krugu "Kokine" klaonice peradi. Za preradu koriste se samo konfiskati iz vlastite klaonice. Prerada se vrši na mehanički način u destruktorima, u kojima se obavlja sterilizacija i hidroliza sirovine. Konačni proizvod koji se dobije je mesno-perno koštano brašno i tehnička mast. Postupak se odvija uglavnom ovako: sirovina dolazi pumpama cjevovodima direktno u spremnik.Iz spremnika pužnim transporterima ulaze u destruktor koji se puni sa 50%perjem, 40%mekani dio, 10%separat i krv. Punjenje traje 60 minuta. Zatim slijedi prerada sirovine koja traje 6 sati. Nakon toga sirovina ulazi u presu, ondje se odvaja kruta masa i mast. Kruta masa se zatim usitnjava i puni u vreće od 50 kilograma. Cjelokupni proizvod je tretiran sa Sanox antioksidansom za stabilizaciju masti. Poslije prerade uzimaju se uzorci za kemijski i bakteriološki laboratorij . Bridovi pare koje izlaze iz destruktora ulaze u kondenzator i ulaze u kanalizaciju zajedno sa otpadnim vodama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA