Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1077439

Antioksidacijska i senzorska svojstva čokolada sa zamjenskim sladilima


Poldan, Petra
Antioksidacijska i senzorska svojstva čokolada sa zamjenskim sladilima, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1077439 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijska i senzorska svojstva čokolada sa zamjenskim sladilima
(Antioxidant and sensory properties of chocolate with substitute sweeteners)

Autori
Poldan, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.09

Godina
2020

Stranica
44

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Šeremet, Danijela ; Mandura, Ana

Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost ; čokolada ; polifenoli ; senzorska analiza ; sladila
(antioxidant activity ; chocolate ; polyphenols ; sensory analysis ; sweeteners)

Sažetak
Zdravstveni problemi uzrokovani nepravilnom prehranom, uključujući prekomjernu konzumaciju šećera, rezultirali su povećanom potražnjom proizvoda u kojima je saharoza zamijenjena „zdravijim“ sladilima. Cilj ovog rada je određivanje udjela ukupnih polifenola i pojedinih polifenolnih skupina, antioksidacijskog kapaciteta i senzorskih svojstava 10 čokolada od kojih 5 ima 69, 69% kakaovih dijelova, a preostalih 5 ima 79, 69% kakaovih dijelova, proizvedenih s različitim sladilima. Navedene čokolade proizvedene su uz: saharozu, kokosov šećer, agavin sirup, rižin slad i ječmeni slad. Udio ukupnih polifenola i neflavonoida određivan je kolorimetrijskom reakcijom s Folin-Ciocaltea-u reagensom, udio flavan-3-ola određen je metodama s vanilinom i p-DAC reagensom, dok je udio proantocijanidina određen metodom po Bate-Smith-u. Antioksidacijski kapacitet određen je ABTS i DPPH metodama, a senzorska svojstva određena su primjenom kvantitativne deskriptivne analize. Čokolade s višim udjelom kakaovih dijelova bogatije su bioaktivnim sastojcima pa tako čokoladu sa 79, 69% kakaovih dijelova uz dodatak kokosovog šećera karakterizira najveći udio ukupnih polifenola (17, 244 mg EGK/g uzorka), dok čokolada sa 79, 69% kakaovih dijelova uz dodatak saharoze ima najveći antioksidacijski kapacitet (0, 102 mmol Trolox/g uzorka). Čokolada sa 69, 69% kakaovih dijelova uz dodatak ječmenog slada bila je senzorski općenito najbolje prihvaćena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danijela Šeremet (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Poldan, Petra
Antioksidacijska i senzorska svojstva čokolada sa zamjenskim sladilima, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Poldan, P. (2020) 'Antioksidacijska i senzorska svojstva čokolada sa zamjenskim sladilima', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Poldan, Petra}, year = {2020}, pages = {44}, keywords = {antioksidacijska aktivnost, \v{c}okolada, polifenoli, senzorska analiza, sladila}, title = {Antioksidacijska i senzorska svojstva \v{c}okolada sa zamjenskim sladilima}, keyword = {antioksidacijska aktivnost, \v{c}okolada, polifenoli, senzorska analiza, sladila}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Poldan, Petra}, year = {2020}, pages = {44}, keywords = {antioxidant activity, chocolate, polyphenols, sensory analysis, sweeteners}, title = {Antioxidant and sensory properties of chocolate with substitute sweeteners}, keyword = {antioxidant activity, chocolate, polyphenols, sensory analysis, sweeteners}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font