Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1076853

Modeliranje povezanosti antropometrijskih veličina učenika srednje škole i konzumacije namirnica mediteranskog podneblja


Grofelnik, Kristina
Modeliranje povezanosti antropometrijskih veličina učenika srednje škole i konzumacije namirnica mediteranskog podneblja, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1076853 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Modeliranje povezanosti antropometrijskih veličina učenika srednje škole i konzumacije namirnica mediteranskog podneblja
(Modelling of Anthropometric Measurements of High-School Students and Consummation of Mediterranean Foodstuffs)

Autori
Grofelnik, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2018

Stranica
22

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
antropometrija, analiza glavnih komponenti, mediteranska prehrana
(anthropometry, principal components analysis, Mediterranean diet)

Sažetak
Adolescencija je jedan od najvažnijih perioda u razvitku čovjeka. U ovom se periodu može iznimno utjecati na predispoziciju za određene bolesti kao što je na primjer osteoporoza ili pretilost. Kao jedan od najboljih obrazaca prehrane koristi se Mediteranska prehrana koja je bogata nezasićenim masnim kiselinama, cjelovitim žitaricama, povrćem i voćem. Kontrolom antropometrijskih parametara može se utvrditi odstupanje od idealnih vrijednosti pojedinih parametara za određenu dobnu skupinu. U ovom istraživanju dobiveni su podaci o prehrambenim navikama i antropometrijskim parametrima učenika srednje škole u Dalmaciji. Zaključeno je da učenici spadaju u skupinu normalno uhranjenih po indeksu tjelesne mase te imaju prosječne vrijednosti opsega struka i bokova i udjela masnog tkiva (izuzev nekolicine). Ispitanici ne konzumiraju brzu hranu na dnevnoj bazi i jedu dovoljno ribe, ali zato ne konzumiraju dovoljno mlijeka i mliječnih proizvoda. Usporedbom prehrane i antropometrijskih veličina ispitanika možemo zaključiti da ovakav stil života ima povoljan utjecaj na zdravlje pojedinaca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grofelnik, Kristina
Modeliranje povezanosti antropometrijskih veličina učenika srednje škole i konzumacije namirnica mediteranskog podneblja, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Grofelnik, K. (2018) 'Modeliranje povezanosti antropometrijskih veličina učenika srednje škole i konzumacije namirnica mediteranskog podneblja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grofelnik, Kristina}, year = {2018}, pages = {22}, keywords = {antropometrija, analiza glavnih komponenti, mediteranska prehrana}, title = {Modeliranje povezanosti antropometrijskih veli\v{c}ina u\v{c}enika srednje \v{s}kole i konzumacije namirnica mediteranskog podneblja}, keyword = {antropometrija, analiza glavnih komponenti, mediteranska prehrana}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grofelnik, Kristina}, year = {2018}, pages = {22}, keywords = {anthropometry, principal components analysis, Mediterranean diet}, title = {Modelling of Anthropometric Measurements of High-School Students and Consummation of Mediterranean Foodstuffs}, keyword = {anthropometry, principal components analysis, Mediterranean diet}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font