Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1076843

PRIMJENA BLISKO-INFRACRVENE SPEKTROSKOPIJE U DETEKCIJI AKRILAMIDA U HRANI


Pavlinić, Mateja
PRIMJENA BLISKO-INFRACRVENE SPEKTROSKOPIJE U DETEKCIJI AKRILAMIDA U HRANI, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1076843 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PRIMJENA BLISKO-INFRACRVENE SPEKTROSKOPIJE U DETEKCIJI AKRILAMIDA U HRANI
(APPLICATION OF NEAR-INFRARED SPECTROSCOPY IN DETECTION OF ACRYLAMIDE IN FOOD)

Autori
Pavlinić, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2018

Stranica
46

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Neposredni voditelj
Mandić Andačić, Ivana

Ključne riječi
akrilamid, NIRS, modeliranje, PCA, PLSR
(acrylamide, NIRS, modeling, PCA, PLSR)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi primjenjivost blisko-infracrvene spektroskopije (tzv. NIRS) za predikciju udjela akrilamida u prehrambenim proizvodima. Za izradu predikcijskih modela korišteni su blisko-infracrveni (NIR) spektri (904 - 1699 nm) uzoraka proizvoda na bazi krumpira, riže, kukuruza i kave (n=24). Udio akrilamida u uzorcima (120 - 971 µg/kg) određen je UPLC-MS/MS metodom. U kvalitativnim modelima korištena je analiza glavnih komponenata (PCA). Za razvoj kvantitativnih modela korištena je parcijalna linearna regresija metodom najmanjih kvadrata (PLS regresija). Kvalitativni modeli pokazali su uspješno razdvajanje analiziranih uzoraka, ovisno o osnovnoj sirovini, a pri tom su korišteni nepretprocesirani NIR spektri. Kod kvantitativnih modela, od njih 15 razvijenih, 5 ih je ocjenjeno prigodnima za korištenje u probiru uzoraka s obzirom na udio akrilamida (RPD ≥ 2.4). Najbolji razvijeni PLS model imao je R2pred = 0.86, SEP = 255 µg/kg i RPD = 3. Rezultati rada ukazuju na to da bi se NIRS metoda mogla primijeniti u svrhu uspješnog probira uzoraka s obzirom na udio akrilamida.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pavlinić, Mateja
PRIMJENA BLISKO-INFRACRVENE SPEKTROSKOPIJE U DETEKCIJI AKRILAMIDA U HRANI, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pavlinić, M. (2018) 'PRIMJENA BLISKO-INFRACRVENE SPEKTROSKOPIJE U DETEKCIJI AKRILAMIDA U HRANI', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlini\'{c}, Mateja}, year = {2018}, pages = {46}, keywords = {akrilamid, NIRS, modeliranje, PCA, PLSR}, title = {PRIMJENA BLISKO-INFRACRVENE SPEKTROSKOPIJE U DETEKCIJI AKRILAMIDA U HRANI}, keyword = {akrilamid, NIRS, modeliranje, PCA, PLSR}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlini\'{c}, Mateja}, year = {2018}, pages = {46}, keywords = {acrylamide, NIRS, modeling, PCA, PLSR}, title = {APPLICATION OF NEAR-INFRARED SPECTROSCOPY IN DETECTION OF ACRYLAMIDE IN FOOD}, keyword = {acrylamide, NIRS, modeling, PCA, PLSR}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font