Pregled bibliografske jedinice broj: 1076843
PRIMJENA BLISKO-INFRACRVENE SPEKTROSKOPIJE U DETEKCIJI AKRILAMIDA U HRANI
PRIMJENA BLISKO-INFRACRVENE SPEKTROSKOPIJE U DETEKCIJI AKRILAMIDA U HRANI, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1076843 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PRIMJENA BLISKO-INFRACRVENE SPEKTROSKOPIJE U
DETEKCIJI AKRILAMIDA U HRANI
(APPLICATION OF NEAR-INFRARED SPECTROSCOPY IN
DETECTION OF ACRYLAMIDE IN FOOD)
Autori
Pavlinić, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2018
Stranica
46
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Neposredni voditelj
Mandić Andačić, Ivana
Ključne riječi
akrilamid, NIRS, modeliranje, PCA, PLSR
(acrylamide, NIRS, modeling, PCA, PLSR)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi primjenjivost blisko-infracrvene spektroskopije (tzv. NIRS) za predikciju udjela akrilamida u prehrambenim proizvodima. Za izradu predikcijskih modela korišteni su blisko-infracrveni (NIR) spektri (904 - 1699 nm) uzoraka proizvoda na bazi krumpira, riže, kukuruza i kave (n=24). Udio akrilamida u uzorcima (120 - 971 µg/kg) određen je UPLC-MS/MS metodom. U kvalitativnim modelima korištena je analiza glavnih komponenata (PCA). Za razvoj kvantitativnih modela korištena je parcijalna linearna regresija metodom najmanjih kvadrata (PLS regresija). Kvalitativni modeli pokazali su uspješno razdvajanje analiziranih uzoraka, ovisno o osnovnoj sirovini, a pri tom su korišteni nepretprocesirani NIR spektri. Kod kvantitativnih modela, od njih 15 razvijenih, 5 ih je ocjenjeno prigodnima za korištenje u probiru uzoraka s obzirom na udio akrilamida (RPD ≥ 2.4). Najbolji razvijeni PLS model imao je R2pred = 0.86, SEP = 255 µg/kg i RPD = 3. Rezultati rada ukazuju na to da bi se NIRS metoda mogla primijeniti u svrhu uspješnog probira uzoraka s obzirom na udio akrilamida.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb