Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1076789

LINEARNO PROGRAMIRANJE U PREHRANI


Maras, Marin; Štedul, Ivan; Pavlović, Boris; Vrbanc, Andrija
LINEARNO PROGRAMIRANJE U PREHRANI // Hranom do zdravlja: zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 47-53 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


CROSBI ID: 1076789 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
LINEARNO PROGRAMIRANJE U PREHRANI
(LINEAR PROGRAMMING IN NUTRITION)

Autori
Maras, Marin ; Štedul, Ivan ; Pavlović, Boris ; Vrbanc, Andrija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
Hranom do zdravlja: zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017, 47-53

ISBN
978-953-7005-45-0

Skup
9. međunarodni znanstveno-stručni skup: Hranom do zdravlja, Osijek

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
linearno programiranje, optimalno planiranje prehrane, cijena obroka, namirnice
(linear programming, optimal nutrition planning, the price of meal, foods)

Sažetak
U radu se metodom linearnog programiranja traži optimalno rješenje koje minimizira vrijednost funkcije cilja (cijene namirnica). Ograničenja prilikom traženja optimalnog rješenja su: ukupna kalorijska vrijednost nije veća od 1000 kcal, ukupna kalorijska vrijednost bjelančevina nije manja od 200 kcal, ugljikohidrata nije veća od 500 kcal, masti nije manja od 300 kcal, mesa i ribe nije veća od 300 kcal, namirnica bogatih ugljikohidratima (kruh, mlinci, riža, krumpir i tjestenina) nije veća od 400 kcal i povrća nije veća od 300 kcal. Raspoložive namirnice i ograničenja daju optimalnu kombinaciju koja se sastoji od: svinjskog buta bez kosti (bk) 127, 12 g, bijelog kruha 147, 6 g, paprike 333, 33 g i graška 273, 97 g. Minimalna cijena navedene kombinacije iznosi 18, 32 kn. Prednost primjene ove metode programiranja je u dobro izbalansiranom obroku sastavljenom od bjelančevina, masti i ugljikohidrata. Linearno programiranje pokazalo se kao koristan alat kod traženja optimalnog rješenja problema koji se sastoji od velikog broja namirnica čiji izbor je uvjetovan postavljanjem uvjeta (ograničenja) na izbor optimalne kombinacije namirnica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Matematika, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Marin Maras (autor)

Avatar Url Ivan Štedul (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada www.ptfos.unios.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Maras, Marin; Štedul, Ivan; Pavlović, Boris; Vrbanc, Andrija
LINEARNO PROGRAMIRANJE U PREHRANI // Hranom do zdravlja: zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 47-53 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
Maras, M., Štedul, I., Pavlović, B. & Vrbanc, A. (2017) LINEARNO PROGRAMIRANJE U PREHRANI. U: Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Hranom do zdravlja: zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa.
@article{article, author = {Maras, Marin and \v{S}tedul, Ivan and Pavlovi\'{c}, Boris and Vrbanc, Andrija}, year = {2017}, pages = {47-53}, keywords = {linearno programiranje, optimalno planiranje prehrane, cijena obroka, namirnice}, isbn = {978-953-7005-45-0}, title = {LINEARNO PROGRAMIRANJE U PREHRANI}, keyword = {linearno programiranje, optimalno planiranje prehrane, cijena obroka, namirnice}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Maras, Marin and \v{S}tedul, Ivan and Pavlovi\'{c}, Boris and Vrbanc, Andrija}, year = {2017}, pages = {47-53}, keywords = {linear programming, optimal nutrition planning, the price of meal, foods}, isbn = {978-953-7005-45-0}, title = {LINEAR PROGRAMMING IN NUTRITION}, keyword = {linear programming, optimal nutrition planning, the price of meal, foods}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font