Pregled bibliografske jedinice broj: 1076789
LINEARNO PROGRAMIRANJE U PREHRANI
LINEARNO PROGRAMIRANJE U PREHRANI // Hranom do zdravlja: zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 47-53 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 1076789 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
LINEARNO PROGRAMIRANJE U PREHRANI
(LINEAR PROGRAMMING IN NUTRITION)
Autori
Maras, Marin ; Štedul, Ivan ; Pavlović, Boris ; Vrbanc, Andrija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
Hranom do zdravlja: zbornik radova 9. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017, 47-53
ISBN
978-953-7005-45-0
Skup
9. međunarodni znanstveno-stručni skup: Hranom do zdravlja, Osijek
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.10.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
linearno programiranje, optimalno planiranje prehrane, cijena obroka, namirnice
(linear programming, optimal nutrition planning, the price of meal, foods)
Sažetak
U radu se metodom linearnog programiranja traži optimalno rješenje koje minimizira vrijednost funkcije cilja (cijene namirnica). Ograničenja prilikom traženja optimalnog rješenja su: ukupna kalorijska vrijednost nije veća od 1000 kcal, ukupna kalorijska vrijednost bjelančevina nije manja od 200 kcal, ugljikohidrata nije veća od 500 kcal, masti nije manja od 300 kcal, mesa i ribe nije veća od 300 kcal, namirnica bogatih ugljikohidratima (kruh, mlinci, riža, krumpir i tjestenina) nije veća od 400 kcal i povrća nije veća od 300 kcal. Raspoložive namirnice i ograničenja daju optimalnu kombinaciju koja se sastoji od: svinjskog buta bez kosti (bk) 127, 12 g, bijelog kruha 147, 6 g, paprike 333, 33 g i graška 273, 97 g. Minimalna cijena navedene kombinacije iznosi 18, 32 kn. Prednost primjene ove metode programiranja je u dobro izbalansiranom obroku sastavljenom od bjelančevina, masti i ugljikohidrata. Linearno programiranje pokazalo se kao koristan alat kod traženja optimalnog rješenja problema koji se sastoji od velikog broja namirnica čiji izbor je uvjetovan postavljanjem uvjeta (ograničenja) na izbor optimalne kombinacije namirnica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Matematika, Nutricionizam