Pregled bibliografske jedinice broj: 1076009
Medonosne paše na području Hrvatske
Medonosne paše na području Hrvatske // Prošlost, sadašnjost i budućnost pčelarstva u Hrvata Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Križevci: Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije / Tomić, Franjo (ur.).
Zagreb : Križevci, 2018. str. 43-58 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1076009 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Medonosne paše na području Hrvatske
(Honey bee forages in Croatia)
Autori
Bubalo, Dragan ; Prnjak, Tonći
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Prošlost, sadašnjost i budućnost pčelarstva u Hrvata Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti Križevci: Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Koprivničko-križevačke županije
/ Tomić, Franjo - Zagreb : Križevci, 2018, 43-58
Skup
Prošlost, sadašnjost i budućnost pčelarstva u Hrvata
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 07.12.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
pčela, med, medonosna paša, regija
(honey bee, honey, honey bee forages, region)
Sažetak
U procesu nastanka meda uz kvalitetnu pasminu pčele, zatim čovjeka, koji će proizvod pripremiti za tržište, prirodni je potencijal određenog područja od velikog značaja. Sjeverozapadno-panonska i Sjeverno-jadranska podregija predstavljaju specifična područja obzirom na bagremove sastojine što se i ogleda u prepoznatljivosti bagremova meda. Područje Pretplaninske, Zapadno-panonske i Sjeverno-jadranske podregije prepoznato je po kestenovu medu, dok su sastojine lipe s područja Središnje i Zapadno-panonske podregije preduvjet proizvodnje reprezentativnog lipovog meda. Također, niti u jednoj od mediteranskih zemalja, ljekovita kadulja ne raste na tako velikim površinama u nativnoj flori, kao u našoj Jadranskoj poljoprivrednoj regiji. Osim meda od ljekovite kadulje u Jadranskoj je poljoprivrednoj regiji moguće proizvesti med od drače, vrijesa i vriska, te na ograničenim lokacijama med od mandarine, ružmarina i planike. Uz navedene nektarne vrste meda u Gorskoj je regiji pojedinih godina moguće proizvesti crnogorični medljikovac (medun) od jele i smreke. Na području zaštite autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda do sada su zaštićene dvije županijske marke meda („Bagremov med zagorskih brega“ i „Slatka nit“), a na prijelaznoj nacionalnoj razini zaštitom izvornosti zaštićen je „Slavonski med“. Također, u pripremi su i zaštite „Istarskog meda“, „Goranskog meduna“, „Dalmatinskog meda“ i „Zagorskog bagremovog meda“.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)