Pregled bibliografske jedinice broj: 1075086
Gubitak mase prilikom sušenja i utjecaj reza lubanje na bodovnu vrijednost trofeja srnjaka (Capreolus capreolus L.)
Gubitak mase prilikom sušenja i utjecaj reza lubanje na bodovnu vrijednost trofeja srnjaka (Capreolus capreolus L.), 2017., diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište u Karlovcu, Karlovac
CROSBI ID: 1075086 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gubitak mase prilikom sušenja i utjecaj reza lubanje na bodovnu vrijednost trofeja srnjaka (Capreolus capreolus L.)
(The loss of mass on drying and the effect of cut on the skull on the trophy value of roe deer (Capreolus capreolus L.))
Autori
Abramović, Radovan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Veleučilište u Karlovcu
Mjesto
Karlovac
Datum
06.10
Godina
2017
Stranica
32
Mentor
Dumić, Tomislav
Ključne riječi
Srna obična, sušenje trofeja, masa trofeja, trofejna vrijednost
(Roe deer, trophy drying weight loss, trophy mass, trophy score value)
Sažetak
Srna obična (Capreolus capreolus L.) naša je autohtona divljač. U ovom istraživanju analiziran je postotni gubitak mase prilikom sušenja trofeja srnjaka nakon iskuhavanja i izbjeljivanja čelenke. Za potrebe istraživanja prikupljeno je 30 trofeja srnjaka sa svim mjerljivim elementima. Uzorci su prikupljeni u razdoblju od 01. svibnja do 01. srpnja 2016 godine. Masa je određivana u razdoblju od 2 sata nakon izbjeljivanja do 90-og dana. Na temelju izmjera tijekom sušenja utvrđen je prosječan gubitak mase od 8.27% nakon tri mjeseca od iskuhavanja. To je za 1, 73% manje nego što je preporuka za odbijanje mase prilikom ocjenjivanja svježe iskuhanih trofeja srnjaka prema metodi koju propisuje CIC. Također, kod uzoraka veće mase, iznad 338 grama, svako rezanje lubanje negativno utječe na trofejnu vrijednost jer je odbitak na rez i masa odrezanog dijela kosti veća od mase koja se odbija ako lubanju ne režemo. Nasuprot tome, pravilnim rezom bez odbitaka po CIC metodi, kod uzoraka manje mase, ispod 317 grama cijele lubanje, postiže se viša trofejna vrijednost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti