Pregled bibliografske jedinice broj: 1073507
Metalni ambalažni materijali u prehrambenoj industriji
Metalni ambalažni materijali u prehrambenoj industriji // II. Međužupanijsko stručno vijeće (MŽSV) Stručni skup – PREHRANA – županije 3, 7, 11 i 12
Petrinja, Hrvatska, 2020. (predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
CROSBI ID: 1073507 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metalni ambalažni materijali u prehrambenoj
industriji
(Metal packaging materials in the food industry)
Autori
Begić Hadžipašić, Anita ; Brajčinović, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni
Skup
II. Međužupanijsko stručno vijeće (MŽSV) Stručni skup – PREHRANA – županije 3, 7, 11 i 12
Mjesto i datum
Petrinja, Hrvatska, 03.07.2020
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
metalni ambalažni materijali ; prehrambena industrija ; korozija
(metal packaging materials, food industry, corrosion)
Sažetak
Metalni ambalažni materijali izrađuju se od čelika, aluminija, kositra i cinka te olova (samo za radioaktivne robe). Njihove prednosti su: nepropusnost za tekućine, plinove i svjetlo, velika mehanička čvrstoća (ambalaža za komprimirane i ukapljene plinove i ambalaža velikih dimenzija), dobra toplinska provodnost (ambalaža za proizvode koji se toplinski steriliziraju), omogućavanje upotrebe manje aditiva u proizvodnji hrane itd. Nedostaci su korozivnost u prisustvu kisika i lužinate toksičnost. Zbog sprječavanja otpuštanja metalnih iona u sadržaj upakirane hrane, limenke od čelika se prevlače kositrom i organskim prevlakama. Također, zbog nagomilavanja ogromnih količina otpada treba poticati okolinu oko sebe na recikliranje i korištenje biorazgradivih materijala. Važno je naglasiti da metalna ambalaža koja dolazi u neposredni kontakt s hranom ne smije reagirati s hranom te mora zadovoljiti zakonske propise. Uredbama EU i Pravilnicima na razini RH propisane su najveće dopuštene količine metala koje se mogu naći kao posljedica interakcije metalne ambalaže i hrane te na taj način utjecati na zdravstvenu ispravnost hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Metalurgija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Metalurški fakultet, Sisak