Pregled bibliografske jedinice broj: 1072919
Štete od žižaka (Sitophilus granarius i Sitophilus zeamais)na različitim hibridima kukuruza
Štete od žižaka (Sitophilus granarius i Sitophilus zeamais)na različitim hibridima kukuruza, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1072919 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Štete od žižaka (Sitophilus granarius i Sitophilus zeamais)na različitim hibridima kukuruza
(Damages from weevils (Sitophilus granarius and Sitophilus zeamais) on different maize hybrids)
Autori
Šimunović, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2020
Stranica
31
Mentor
Lemić, Darija
Ključne riječi
skladišni štetnici ; Sitophilus granarius ; Sitophilus zeamais ; ishrana ; hibridi kukuruza
(storage pests ; Sitophilus granairus ; Sitophilus zeamais ; nutrition ; corn hybrids)
Sažetak
Skladišni štetnici nametnici su prilagođeni životu u zatvorenom prostoru gdje im se cijeli životni ciklus odvija na uskladištenim poljoprivrednim proizvodima i njihovim prerađevinama. U današnje vrijeme zaraza kukcima unutar skladišnih objekata glavni je problem u čuvanju ljudske i životinjske hrane. Skladišni sustavi poput silosa, skladišta, kontejnera savršena su staništa za kukce koji se hrane uskladištenom hranom pošto su zaštićeni od vremenskih ekstrema, imaju neograničen pristup velikim izvorima hrane te dug period žive neometano. Štetnike uskladištenih proizvoda koji se hrane cjelovitim zrnom žitarica i mahunarki nazivamo primarnim štetnicima. Osobito su opasne vrste koje zarazu mogu pričiniti još na polju i potom se unose u skladišta. Cilj ovoga rada bio je utvrditi intenzitet oštećenja koje pričinjavaju žitni (Sitophilus granarius L.) i kukuruzni (Sitophilus zeamais Motsch.) žišci na merkantilnom kukuruzu i kukuruzu kokičaru, kao i njihov biološki potencijal kroz 23 tjedna skladištenja. Tijekom istraživanja mjerila su se fizikalna svojstva zrna kukuruza (težina, hektolitarska masa, vlaga i masa uzorka) kao i promjene u brojnosti žižaka. Rezultati su pokazali različitu osjetljivost hibrida kukuruza na ishranu žižaka. Nisu utvrđene razlike između vrsti žižaka obzirom na oštećenja koja pričinjavaju. Kukuruz kokičar zbog svoje strukture zrna ne pogoduje ishrani žižaka, odnosno pokazuje određenu rezistentnost na žiške što je rezultiralo malim oštećenjima na zrnu te velikom stopom mortaliteta obje vrste žižaka. Za razliku od kokičara, merkantilni kukuruz ima svojstva koja pogoduju ishrani i potencijalu razmnožavanja žižaka što naposljetku dovodi do smanjenja njegove mase i kvalitete te postaje neadekvatan za ishranu ljudi i stoke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)