Pregled bibliografske jedinice broj: 1072897
Promjene u prehrambenim navikama osoba s dijagnozom kronične boli nakon edukacije o prehrani
Promjene u prehrambenim navikama osoba s dijagnozom kronične boli nakon edukacije o prehrani, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1072897 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene u prehrambenim navikama osoba s
dijagnozom kronične boli nakon edukacije o
prehrani
(Change in Dietary Habits of Chronic Pain Patients
after Education on Nutrition)
Autori
Jažić, Eleonora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.07
Godina
2020
Stranica
42
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
kronična bol ; intervencija ; edukacija o prehrani ; prehrambene navike ; stanje uhranjenosti
(chronic pain ; intervention ; nutrition education ; dietary habits ; state of nourishment)
Sažetak
Kronična bol samostalna je bolest s vlastitim simptomima, sindromima i komplikacijama. Kompleksnost kronične boli zahtjeva multidisciplinarni pristup liječenju, a u novije vrijeme sve je više dokaza o potencijalu prehrane u kontroli kronične boli. Cilj ovog rada bio je ispitati dolazi li do promjene u prehrambenim navikama, kvaliteti prehrane te statusu uhranjenosti u osoba s dijagnozom kronične boli nakon edukacije o prehrani koja je specifično prilagođena njihovim potrebama. Intervencija je provedena u sklopu četverotjednog multidisciplinarnog programa liječenja kronične boli. Cijeli protokol istraživanja je dostupan u registru kliničkih istraživanja (NCT03837080). Oboljeli su nakon edukacije o prehrani povećali broj obroka u danu (p<0, 001), smanjena je učestalost preskakivanja obroka (p=0, 023) i prejedanja (p=0, 002). Nisu utvrđene značajne promjene u unosu energije i makronutrijenata, no smanjen je unos masti imonosaharida a povećana konzumacija biljnih bjelančevina. Smanjen je unos vitamina B12 (namirnice životinjskog podrijetla, p=0, 005) i natrija (industrijski procesirana hrana, p=0, 043), a povećan unos mangana (žitarice, povrće i čaj ; p=0, 018). Indeks tjelesne mase, omjer struk-bokovi te omjer struk- visina značajno su se smanjili nakon intervencije (p=0, 008 ; 0, 022 ; <0, 001), kao i četiri tjedna nakon intervencije (p=0, 015 ; 0, 009 ; <0, 001).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam
Napomena
Prikazan je dio rezultata istraživanja pod
naslovom „Učinkovitost edukacije o prehrani
prilagođene pacijentima s kroničnom boli na
intenzitet boli i kvalitetu života –
randomizirana klinička studija” (za više
detalja pogledati registar kliničkih
istraživanja ClinicalTrials.gov NCT03837080).
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Klinički bolnički centar Osijek
Profili:
Ines Banjari
(mentor)