Pregled bibliografske jedinice broj: 1072657
Zelene tehnike ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz kore mandarine (Citrus unshiu): Fitokemijska analiza i optimizacija procesa
Zelene tehnike ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz kore mandarine (Citrus unshiu): Fitokemijska analiza i optimizacija procesa, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1072657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zelene tehnike ekstrakcije bioaktivnih spojeva
iz kore mandarine (Citrus unshiu): Fitokemijska
analiza i optimizacija procesa
(Green Extraction Techniques for the Extraction
of Bioactive Compounds from Mandarin Peel
(Citrus unshiu): Phytochemical Analysis and
Process Optimization)
Autori
Ćorković, Ina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
17.07
Godina
2020
Stranica
68
Mentor
Jokić, Stela ; Aladić, Krunoslav
Neposredni voditelj
Šafranko, Silvija ; Jakovljević Martina
Ključne riječi
kora mandarine ; ekstrakcija ; bioaktivni spojevi ; metoda odzivnih površina
(mandarin peel ; extraction ; bioactive compounds ; response surface methodology)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti mogućnost iskorištenja nusproizvoda kore mandarine sorte Citrus unshiu primjenom inovativnih tehnika ekstrakcije. Prvi korak istraživanja uključio je ekstrakciju isparljivih komponenti iz kore mandarine primjenom ekstrakcije superkritičnim CO2 (SC-CO2) pri različitim procesnim uvjetima tlaka (100 i 300 bar) te analizu dobivenih ekstrakata primjenom plinske kromatografije s masenim detektorom (GC/MS). Nakon SC-CO2 ekstrakcije zaostaje materijal bogat bioaktivnim spojevima koji su se iz kore mandarine ekstrahirali primjenom vode u subkritičnom stanju. Ispitan je utjecaj različitih procesnih parametara (temperatura (130 - 220 °C), vrijeme ekstrakcije (5 -15 min), omjer tekuće/kruto (10- 30 ml/g) na svojstva i kemijski sastav ekstrakata. Identifikacija i kvantifikacija pojedinih bioflavonoida, od kojih se hesperidin izdvaja kao najzastupljeniji flavanon u kori mandarine, ostalih polifenolnih spojeva kao mogućih međuprodukata termalne razgradnje provelo se primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti s detektorom niza dioda (HPLC- DAD). Uporabom spektrofotometrijskih metoda određena je antioksidacijska aktivnost i udio polifenola u ekstraktima. Provedena je i optimizacija procesa primjenom metode odzivnih površina korištenjem programa Design Expert®.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-9909 - Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla (ByProExtract) (Jokić, Stela, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Krunoslav Aladić
(mentor)
Martina Jakovljević Kovač
(mentor)
Stela Jokić
(mentor)
Silvija Šafranko
(mentor)