Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1072657

Zelene tehnike ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz kore mandarine (Citrus unshiu): Fitokemijska analiza i optimizacija procesa


Ćorković, Ina
Zelene tehnike ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz kore mandarine (Citrus unshiu): Fitokemijska analiza i optimizacija procesa, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1072657 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zelene tehnike ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz kore mandarine (Citrus unshiu): Fitokemijska analiza i optimizacija procesa
(Green Extraction Techniques for the Extraction of Bioactive Compounds from Mandarin Peel (Citrus unshiu): Phytochemical Analysis and Process Optimization)

Autori
Ćorković, Ina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
17.07

Godina
2020

Stranica
68

Mentor
Jokić, Stela ; Aladić, Krunoslav

Neposredni voditelj
Šafranko, Silvija ; Jakovljević Martina

Ključne riječi
kora mandarine ; ekstrakcija ; bioaktivni spojevi ; metoda odzivnih površina
(mandarin peel ; extraction ; bioactive compounds ; response surface methodology)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je istražiti mogućnost iskorištenja nusproizvoda kore mandarine sorte Citrus unshiu primjenom inovativnih tehnika ekstrakcije. Prvi korak istraživanja uključio je ekstrakciju isparljivih komponenti iz kore mandarine primjenom ekstrakcije superkritičnim CO2 (SC-CO2) pri različitim procesnim uvjetima tlaka (100 i 300 bar) te analizu dobivenih ekstrakata primjenom plinske kromatografije s masenim detektorom (GC/MS). Nakon SC-CO2 ekstrakcije zaostaje materijal bogat bioaktivnim spojevima koji su se iz kore mandarine ekstrahirali primjenom vode u subkritičnom stanju. Ispitan je utjecaj različitih procesnih parametara (temperatura (130 - 220 °C), vrijeme ekstrakcije (5 -15 min), omjer tekuće/kruto (10- 30 ml/g) na svojstva i kemijski sastav ekstrakata. Identifikacija i kvantifikacija pojedinih bioflavonoida, od kojih se hesperidin izdvaja kao najzastupljeniji flavanon u kori mandarine, ostalih polifenolnih spojeva kao mogućih međuprodukata termalne razgradnje provelo se primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti s detektorom niza dioda (HPLC- DAD). Uporabom spektrofotometrijskih metoda određena je antioksidacijska aktivnost i udio polifenola u ekstraktima. Provedena je i optimizacija procesa primjenom metode odzivnih površina korištenjem programa Design Expert®.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-9909 - Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla (ByProExtract) (Jokić, Stela, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Ćorković, Ina
Zelene tehnike ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz kore mandarine (Citrus unshiu): Fitokemijska analiza i optimizacija procesa, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Ćorković, I. (2020) 'Zelene tehnike ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz kore mandarine (Citrus unshiu): Fitokemijska analiza i optimizacija procesa', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}orkovi\'{c}, Ina}, year = {2020}, pages = {68}, keywords = {kora mandarine, ekstrakcija, bioaktivni spojevi, metoda odzivnih povr\v{s}ina}, title = {Zelene tehnike ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz kore mandarine (Citrus unshiu): Fitokemijska analiza i optimizacija procesa}, keyword = {kora mandarine, ekstrakcija, bioaktivni spojevi, metoda odzivnih povr\v{s}ina}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}orkovi\'{c}, Ina}, year = {2020}, pages = {68}, keywords = {mandarin peel, extraction, bioactive compounds, response surface methodology}, title = {Green Extraction Techniques for the Extraction of Bioactive Compounds from Mandarin Peel (Citrus unshiu): Phytochemical Analysis and Process Optimization}, keyword = {mandarin peel, extraction, bioactive compounds, response surface methodology}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font