Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1072445

Utjecaj visoke temperature i proteinaze K na antibakterijsku aktivnost Lactobacillus sojeva


Vučko, Lucija
Utjecaj visoke temperature i proteinaze K na antibakterijsku aktivnost Lactobacillus sojeva, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1072445 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj visoke temperature i proteinaze K na antibakterijsku aktivnost Lactobacillus sojeva
(Effects of high temperature and proteinase K on antibacterial activity of Lactobacillus strains)

Autori
Vučko, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.06

Godina
2020

Stranica
48

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
antimikrobno djelovanje ; bakterije mliječne kiseline ; bakteriocini ; S-proteini
(antimicrobial activity ; lactic acid bacteria ; bacteriocins ; S-layer proteins)

Sažetak
Cilj diplomskog rada bio je ispitati utjecaj visoke temperature i proteinaze K na antibakterijsku aktivnost, kao i ekspresiju S- proteina autohtonih sojeva Lactobacillus plantarum SF9C i Lactobacillus brevis SF9B. Na temelju provedenih metoda za određivanje antimikrobne aktivnosti, oba ispitivana Lactobacillus soja pokazala su srednje do jako antibakterijsko djelovanje prema odabranim test-mikroorganizmima, potencijalnim onečišćivačima hrane. Međutim, dobiveni rezultati nakon izlaganja supernatanta kulture soja Lb. plantarum SF9C visokoj temperaturi i enzimu proteinaza K pokazuju kako djelovanjem visoke temperature i proteinaze K dolazi do smanjenja antibakterijske aktivnosti prema ispitivanim test-mikroorganizmima, što je uzrokovano inaktivacijom proizvedenog bakteriocina plantaricina. Nadalje, potvrđena je ekspresija S-proteina kod soja Lb. brevis SF9B te odsutnost S-proteina kod soja Lb. plantarum SF9C. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti kako bi svojstvo proizvodnje bakteriocina soja Lb. plantarum SF9C i S- proteina soja Lb. brevis SF9B moglo omogućiti njihovu potencijalnu združenu primjenu kao probiotičkih sojeva s pojačanim probiotičkim učinkom njihovih specifičnih biomolekula.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-2237 - Potencijalne terapijske biomolekule druge generacije probiotika (PRO-BIO 2.0) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vučko, Lucija
Utjecaj visoke temperature i proteinaze K na antibakterijsku aktivnost Lactobacillus sojeva, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vučko, L. (2020) 'Utjecaj visoke temperature i proteinaze K na antibakterijsku aktivnost Lactobacillus sojeva', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vu\v{c}ko, Lucija}, year = {2020}, pages = {48}, keywords = {antimikrobno djelovanje, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, bakteriocini, S-proteini}, title = {Utjecaj visoke temperature i proteinaze K na antibakterijsku aktivnost Lactobacillus sojeva}, keyword = {antimikrobno djelovanje, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, bakteriocini, S-proteini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vu\v{c}ko, Lucija}, year = {2020}, pages = {48}, keywords = {antimicrobial activity, lactic acid bacteria, bacteriocins, S-layer proteins}, title = {Effects of high temperature and proteinase K on antibacterial activity of Lactobacillus strains}, keyword = {antimicrobial activity, lactic acid bacteria, bacteriocins, S-layer proteins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font