Pregled bibliografske jedinice broj: 1072404
Sastojci iz hrane i dodataka prehrani koji utiču na koagulaciju krvi
Sastojci iz hrane i dodataka prehrani koji utiču na koagulaciju krvi // WITH FOOD TO HEALTH, Book of abstract and papers of 8th International symposium / Šubarić, D ; Jašić, M. (ur.).
Osijek: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015. str. 18-19 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1072404 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastojci iz hrane i dodataka prehrani koji utiču
na koagulaciju krvi
(Food ingreadients that can alter blood coagulation)
Autori
Divković, Anja ; Jašić, Midhat ; Vitali Čepo, Dubravka ; Tursunović, Samir ; Azabagić, Almir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
WITH FOOD TO HEALTH, Book of abstract and papers of 8th International symposium
/ Šubarić, D ; Jašić, M. - Osijek : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015, 18-19
Skup
WITH FOOD TO HEALTH, 8th International symposium
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 15.10.2015. - 17.10.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
hemostaza, sastojci hrane, dodaci prehrani
(homeostasis, food ingredients, dietary supplements)
Sažetak
Hemostaza je jedan od najznačajnijih sistema za održavanje homeostaze ljudskog organizma i ima značajnu ulogu da održi tečno stanje krvi u cirkulaciji i zaustavljanju krvarenja poslije povrede krvnog suda. U organizmu postoji stalna ravnoteža faktora koji podstiču aktivaciju hemostaze i faktora koji inhibiraju i kontroliraju hemostazu. Pojačana inhibicija hemostaze može dovesti do krvarenja kao što i aktivacija hemostaze može dovesti do pojave tromboze unutar krvnog suda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(autor)