Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1072274

Inspekcija mesa temeljena na riziku - primjer lanca proizvodnje svinjskog mesa


Knezić, Antonija; Zdolec, Nevijo
Inspekcija mesa temeljena na riziku - primjer lanca proizvodnje svinjskog mesa // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 28 (2020), 2; 26-32 (domaća recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 1072274 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inspekcija mesa temeljena na riziku - primjer lanca proizvodnje svinjskog mesa
(Risk-based meat inspection - the example of the pork chain)

Autori
Knezić, Antonija ; Zdolec, Nevijo

Izvornik
Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora (1330-2124) 28 (2020), 2; 26-32

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
inspekcija ; biološke opasnosti ; rizik
(inspection, biological hazards, risk)

Sažetak
Biološke opasnosti u lancu proizvodnje mesa specifične su za pojedine životinjske vrste. Sukladno promjenama u načinu uzgoja, preventivnim mjerama, sustavima nadzora i mjerama suzbijanja određene bolesti životinja (zoonoze) su danas gotovo beznačajne za sigurnost mesa. S druge strane, neke bakterijske i parazitarne bolesti se postojećim sustavima kontrole u klaonicama/farmama ne detektiraju na zadovoljavajućoj razini i time mogu predstavljati rizik za potrošače. Primjerice, u proizvodnji svinjskog mesa visok rizik predstavlja Salmonella spp., a srednji rizik Yersinia enterocolitica, Toxoplasma gondii i Trichinella spp. Danas se predlaže sustav osiguravanja sigurnosti mesa koji obuhvaća cijeli proizvodni lanac, a u kojem središnju ulogu ima risk manager koji bi analizirao sve relevantne podatke s farme (npr. rezultati seroloških pretraga, iz transporta, obora, pregleda prije klanja i poslije klanja) i donosio odluke o modelu pregleda (vizualni ili tradicionalni post mortem), potrebi dekontaminacije (bakterijske opasnosti kod rizičnih svinja) ili smrzavanja mesa (paraziti).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Knezić, Antonija; Zdolec, Nevijo
Inspekcija mesa temeljena na riziku - primjer lanca proizvodnje svinjskog mesa // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 28 (2020), 2; 26-32 (domaća recenzija, članak, stručni)
Knezić, A. & Zdolec, N. (2020) Inspekcija mesa temeljena na riziku - primjer lanca proizvodnje svinjskog mesa. Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 28 (2), 26-32.
@article{article, author = {Knezi\'{c}, Antonija and Zdolec, Nevijo}, year = {2020}, pages = {26-32}, keywords = {inspekcija, biolo\v{s}ke opasnosti, rizik}, journal = {Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora}, volume = {28}, number = {2}, issn = {1330-2124}, title = {Inspekcija mesa temeljena na riziku - primjer lanca proizvodnje svinjskog mesa}, keyword = {inspekcija, biolo\v{s}ke opasnosti, rizik} }
@article{article, author = {Knezi\'{c}, Antonija and Zdolec, Nevijo}, year = {2020}, pages = {26-32}, keywords = {inspection, biological hazards, risk}, journal = {Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora}, volume = {28}, number = {2}, issn = {1330-2124}, title = {Risk-based meat inspection - the example of the pork chain}, keyword = {inspection, biological hazards, risk} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font