Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1072242

Karakterizacija funkcijonalnih spojeva izoliranih iz espresso kave „Karoma“ i srebrne pokožice kao njenog nusproizvoda


Šango, Marina
Karakterizacija funkcijonalnih spojeva izoliranih iz espresso kave „Karoma“ i srebrne pokožice kao njenog nusproizvoda, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1072242 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija funkcijonalnih spojeva izoliranih iz espresso kave „Karoma“ i srebrne pokožice kao njenog nusproizvoda
(Characterization of functional compounds isolated from espresso coffee "Karoma" and silver skin as its byproduct)

Autori
Šango, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
2020

Stranica
63

Mentor
Ninčević Grassino, Antonela

Ključne riječi
Ekstrakcija ; Espresso kava ; Masne kiseline ; Pektin ; Polifenoli ; Srebrna pokožica
(Extraction ; Espresso coffee ; Fatty acids ; Pectin ; Polyphenols ; Silver skin)

Sažetak
Proizvodnjom espresso kave, prženjem zrna sirove kave nastaju znatne količine nusproizvoda - srebrne pokožice. U ovom radu je ispitana mogućnost iskorištenja srebrne pokožice kao izvora različitih funkcionalnih spojeva, poput fenola, flavonoida, masnih kiselina i pektina. Izuzev pektina, ostali navedeni spojevi su određeni i u samoj espresso kavi. Nakon mikrovalovima potpomognute ekstrakcije uzoraka (T = 50 i 70 °C, t = 5 i 15 minuta i 50 i 70 %-tne vodene otopine etanola), UV/Vis spektrofotometrijom je potvrđeno da srebrna pokožica sadrži manje fenola (7, 23 - 9, 32 mg g-1) u odnosu na kavu (57, 79 - 70, 98 mg g-1). Metodom plinske kromatografije, nakon Soxhlet ekstrakcije uzoraka je pokazano da u srebrnoj pokožici dominiraju zasićene, a u kavi nezasićene masne kiseline. Nakon refluksiranja uzoraka srebrne pokožice i izolacijom pektina iz različitih kiselih ekstrakata utvrđeno je da najveći udio galakturonske kiseline (57, 86 %) kao pokazatelja čistoće i primjene pektina kao prehrambenog aditiva daje klorovodična kiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Šango, Marina
Karakterizacija funkcijonalnih spojeva izoliranih iz espresso kave „Karoma“ i srebrne pokožice kao njenog nusproizvoda, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šango, M. (2020) 'Karakterizacija funkcijonalnih spojeva izoliranih iz espresso kave „Karoma“ i srebrne pokožice kao njenog nusproizvoda', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ango, Marina}, year = {2020}, pages = {63}, keywords = {Ekstrakcija, Espresso kava, Masne kiseline, Pektin, Polifenoli, Srebrna poko\v{z}ica}, title = {Karakterizacija funkcijonalnih spojeva izoliranih iz espresso kave „Karoma“ i srebrne poko\v{z}ice kao njenog nusproizvoda}, keyword = {Ekstrakcija, Espresso kava, Masne kiseline, Pektin, Polifenoli, Srebrna poko\v{z}ica}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ango, Marina}, year = {2020}, pages = {63}, keywords = {Extraction, Espresso coffee, Fatty acids, Pectin, Polyphenols, Silver skin}, title = {Characterization of functional compounds isolated from espresso coffee "Karoma" and silver skin as its byproduct}, keyword = {Extraction, Espresso coffee, Fatty acids, Pectin, Polyphenols, Silver skin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font