Pregled bibliografske jedinice broj: 1072102
Analiza sadržaja soli u kruhu i pecivu nakon primjene novoga nacionalnog pravilnika o žitaricama i proizvodima od žitarica
Analiza sadržaja soli u kruhu i pecivu nakon primjene novoga nacionalnog pravilnika o žitaricama i proizvodima od žitarica // Journal of applied health sciences, 6 (2020), 1; 117-127 doi:10.24141/1/6/1/11 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1072102 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza sadržaja soli u kruhu i pecivu nakon
primjene novoga nacionalnog pravilnika o
žitaricama i proizvodima od žitarica
(Analysis of the salt content in bread and
bakery products after the implementation of new
national regulation on cereals and cereal
products)
Autori
Lasić, Dario ; Vasiljev, Vanja ; Benić, Marijan ; Prskalo, Ivana ; Kuharić, Željka ; Vujnović, Filip
Izvornik
Journal of applied health sciences (1849-8361) 6
(2020), 1;
117-127
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
sol, kruh, redukcija, hipertenzija
(salt, bread, reduction, hypertension)
Sažetak
Hrvatska je 2014. objavila Strateški plan za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj 2014. – 2019. prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije te je preporučena količina soli 5 grama na dan (2 g natrija), dok prema najnovijim istraživanjima stanovnici u Hrvatskoj i dalje prosječno dnevno unose dvostruko više od preporučene dnevne količine (11, 6 g na dan). U eksperimentalnom dijelu ovog istraživanja u slučajno odabranim uzorcima iz maloprodaje analitički je ispitan sadržaj natrija (te računski ukupni sadržaj soli) više vrsta pekarskih proizvoda (kruh, peciva). U tu svrhu, primjenom sofisticirane analitičke opreme ICP- MS (induktivno spregnuta plazma s masenom spektrometrijom) utvrđene su količine natrija u različitim vrstama kruha, kruščića i peciva. Prosječna vrijednost svih uzoraka iznosi 1, 46 g / 100 g, što prelazi dozvoljenu količinu. Rezultati ukazuju na to da se svi proizvođači još uvijek nisu prilagodili odredbama pravilnika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
KK.01.1.1.02.0004 - Centar za sigurnost i kvalitetu hrane (EK - KK.01.1.1.02) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci