Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1072102

Analiza sadržaja soli u kruhu i pecivu nakon primjene novoga nacionalnog pravilnika o žitaricama i proizvodima od žitarica


Lasić, Dario; Vasiljev, Vanja; Benić, Marijan; Prskalo, Ivana; Kuharić, Željka; Vujnović, Filip
Analiza sadržaja soli u kruhu i pecivu nakon primjene novoga nacionalnog pravilnika o žitaricama i proizvodima od žitarica // Journal of applied health sciences, 6 (2020), 1; 117-127 doi:10.24141/1/6/1/11 (međunarodna recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 1072102 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza sadržaja soli u kruhu i pecivu nakon primjene novoga nacionalnog pravilnika o žitaricama i proizvodima od žitarica
(Analysis of the salt content in bread and bakery products after the implementation of new national regulation on cereals and cereal products)

Autori
Lasić, Dario ; Vasiljev, Vanja ; Benić, Marijan ; Prskalo, Ivana ; Kuharić, Željka ; Vujnović, Filip

Izvornik
Journal of applied health sciences (1849-8361) 6 (2020), 1; 117-127

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
sol, kruh, redukcija, hipertenzija
(salt, bread, reduction, hypertension)

Sažetak
Hrvatska je 2014. objavila Strateški plan za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj 2014. – 2019. prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije te je preporučena količina soli 5 grama na dan (2 g natrija), dok prema najnovijim istraživanjima stanovnici u Hrvatskoj i dalje prosječno dnevno unose dvostruko više od preporučene dnevne količine (11, 6 g na dan). U eksperimentalnom dijelu ovog istraživanja u slučajno odabranim uzorcima iz maloprodaje analitički je ispitan sadržaj natrija (te računski ukupni sadržaj soli) više vrsta pekarskih proizvoda (kruh, peciva). U tu svrhu, primjenom sofisticirane analitičke opreme ICP- MS (induktivno spregnuta plazma s masenom spektrometrijom) utvrđene su količine natrija u različitim vrstama kruha, kruščića i peciva. Prosječna vrijednost svih uzoraka iznosi 1, 46 g / 100 g, što prelazi dozvoljenu količinu. Rezultati ukazuju na to da se svi proizvođači još uvijek nisu prilagodili odredbama pravilnika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Projekti:
KK.01.1.1.02.0004 - Centar za sigurnost i kvalitetu hrane (EK - KK.01.1.1.02) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci

Profili:

Avatar Url Marijan Benić (autor)

Avatar Url Ivana Prskalo (autor)

Avatar Url Vanja Vasiljev (autor)

Avatar Url Dario Lasić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi jahs.eu

Citiraj ovu publikaciju:

Lasić, Dario; Vasiljev, Vanja; Benić, Marijan; Prskalo, Ivana; Kuharić, Željka; Vujnović, Filip
Analiza sadržaja soli u kruhu i pecivu nakon primjene novoga nacionalnog pravilnika o žitaricama i proizvodima od žitarica // Journal of applied health sciences, 6 (2020), 1; 117-127 doi:10.24141/1/6/1/11 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
Lasić, D., Vasiljev, V., Benić, M., Prskalo, I., Kuharić, Ž. & Vujnović, F. (2020) Analiza sadržaja soli u kruhu i pecivu nakon primjene novoga nacionalnog pravilnika o žitaricama i proizvodima od žitarica. Journal of applied health sciences, 6 (1), 117-127 doi:10.24141/1/6/1/11.
@article{article, author = {Lasi\'{c}, Dario and Vasiljev, Vanja and Beni\'{c}, Marijan and Prskalo, Ivana and Kuhari\'{c}, \v{Z}eljka and Vujnovi\'{c}, Filip}, year = {2020}, pages = {117-127}, DOI = {10.24141/1/6/1/11}, keywords = {sol, kruh, redukcija, hipertenzija}, journal = {Journal of applied health sciences}, doi = {10.24141/1/6/1/11}, volume = {6}, number = {1}, issn = {1849-8361}, title = {Analiza sadr\v{z}aja soli u kruhu i pecivu nakon primjene novoga nacionalnog pravilnika o \v{z}itaricama i proizvodima od \v{z}itarica}, keyword = {sol, kruh, redukcija, hipertenzija} }
@article{article, author = {Lasi\'{c}, Dario and Vasiljev, Vanja and Beni\'{c}, Marijan and Prskalo, Ivana and Kuhari\'{c}, \v{Z}eljka and Vujnovi\'{c}, Filip}, year = {2020}, pages = {117-127}, DOI = {10.24141/1/6/1/11}, keywords = {salt, bread, reduction, hypertension}, journal = {Journal of applied health sciences}, doi = {10.24141/1/6/1/11}, volume = {6}, number = {1}, issn = {1849-8361}, title = {Analysis of the salt content in bread and bakery products after the implementation of new national regulation on cereals and cereal products}, keyword = {salt, bread, reduction, hypertension} }

Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font