Pregled bibliografske jedinice broj: 1071960
Primjena kukuruza u različitim industrijama
Primjena kukuruza u različitim industrijama // Treća međunarodna znanstveno-stručna konferencija SKEI 2018 / Smoljić, Mirko ; Guzovski, Marina ; Stojanović, Slobodan (ur.).
Vukovar: Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru, 2018. str. 23-24 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1071960 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena kukuruza u različitim industrijama
(Application of corn in different industries)
Autori
Djaković, Ante ; Barišić, Dino ; Pamuković, Anita ; Nanjara, Ljiljana ; Dorbić, Boris ; Blažević, Lovorka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Treća međunarodna znanstveno-stručna konferencija SKEI 2018
/ Smoljić, Mirko ; Guzovski, Marina ; Stojanović, Slobodan - Vukovar : Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru, 2018, 23-24
Skup
3. međunarodna znanstveno-stručna konferencija (SKEI 2018)
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 25.05.2018. - 25.05.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kukuruz ; prehrambena industrija ; škrob ; etanol
(maize ; food industry ; starch ; ethanol)
Sažetak
Kukuruz (Zea mays L.) je podrijetlom iz Srednje Amerike, nakon otkrića američkog kontinenta prenesen je u Europu i druge kontinente. Prema FAOSTAT -u najveće požnjevene površine kukuruza u razdoblju od 2012. do 2014. godine imale su Kina (oko 36 milijuna ha), SAD (oko 34, 7 milijuna ha) i Brazil (oko 14, 9 milijuna ha). U EU-i je najveća proizvodnjaZbornik sažetaka / Books of Abstract 24 kukuruza u Francuskoj, Rumunjskoj, Italiji i Mađarskoj. Hrvatska sa svojom proizvodnjom kukuruza čini 2, 7% europske proizvodnje. Proizvodi od kukuruza imaju širok raspon iskoristivosti. U posljednjem desetljeću porasla je proizvodnja različitih proizvoda od kukuruza kao što su: škrob, sladila i pića, ulje, ljepilo, industrijski alkohol i etanol za gorivo. Njegovi proizvodi najviše se koriste u poljoprivrednoj industriji, gdje se 67% proizvedenog kukuruza potroši u stočnoj proizvodnji. Postupak dobivanja škroba iz zrna kukuruza smatra se najsloženijom tehnologijom u prehrambenoj industriji te se različitim tehnološkim procesima dobivaju kukuruzni škrob, dekstrini, kukuruzni sirupi, dekstroza i modificirani kukuruzni škrob. Etanol dobiven iz kukuruza odavno se smatra odličnim energentom koji bi u svojoj masovnijoj primjeni smanjio opseg eksploatacije nafte. Gledajući svjetsku proizvodnju etanola, najveći proizvođači su SAD, Brazil i Europa. Etanol nastaje hidrolizom škroba u šećere koji se pomoću kvasaca fermentiraju u etanol. Ovim postupkom se dobiva 40% etanola u SAD-u
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin
Profili:
Lovorka Blažević
(autor)
Boris Dorbić
(autor)
Anita Pamuković
(autor)
Ljiljana Nanjara
(autor)