Pregled bibliografske jedinice broj: 1071747
Usporedba kvalitete vodovodne vode kninskog i krčkog područja
Usporedba kvalitete vodovodne vode kninskog i krčkog područja // Knjiga sažetaka II. međunarodnog i VI. hrvatskog znanstveno-stručnog skupa "Voda za sve" / Habuda Stanić, Mirna (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2016. str. 70-70 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1071747 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba kvalitete vodovodne vode kninskog i
krčkog područja
(COMPARISON OF QUALITY OF WATER
KNIN AND THE ISLAND KRK)
Autori
Kegalj, Andrijana ; Blažević, Marta ; Mladenka, Šarolić ; Marija, Vrdoljak
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Knjiga sažetaka II. međunarodnog i VI. hrvatskog znanstveno-stručnog skupa "Voda za sve"
/ Habuda Stanić, Mirna - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2016, 70-70
ISBN
978-953-7005-39-9
Skup
II. međunarodni i VI. hrvatski znanstveno-stručni skup "Voda za sve"
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 18.03.2016
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kvaliteta vode, kninska voda, krčka voda
(water quality, Knin water, Krk water)
Sažetak
Kvaliteta vode za piće i ljudsku potrošnju je pitanje od esencijalnog značaja sa javnozdravstvenog stajališta. Cilj ovog rada je usporediti kvalitetu vodovodne vode kninskog i krčkog područja. Kvaliteta vode određuje se na temelju više parametara, koji su propisani Pravilnikom. Uzorci za ispitivanje su uzeti u DV „Cvrčak“ u Kninu i u hotelu „Dražica“ na otoku Krku. Ispitivanja su provedena u HZZJZ Šibensko-kninske županije i Ponikve d.o.o. Krk. Na uzorcima su provedena fizikalna, kemijska i mikrobiološka ispitivanja. Rezultati ispitivanja pokazali su kako su uzorci krčke i kninske vodovodne vode sukladni navedenom Pravilniku. Na temelju dobivenih rezultata vidljivo je kako kninska vodovodna voda ima znatno višu količinu slobodnog klora u odnosu na krčku vodu, te znatno nižu količinu klorida i organske tvari, nižu temperaturu i nižu elektrovodljivost. Obzirom da se na ispitivanim lokalitetima nisu određivali svi isti parametri nije bilo moguće u potpunosti provesti usporedbu dobivenih rezultata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin