Pregled bibliografske jedinice broj: 1071336
Mikrobiološka čistoća površina u hladnjacima za čuvanje hrane
Mikrobiološka čistoća površina u hladnjacima za čuvanje hrane, 2020., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1071336 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka čistoća površina u hladnjacima za
čuvanje hrane
(Microbial contamination of food refrigerators in
households)
Autori
Vujić, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2020
Stranica
20
Mentor
Zdolec, Nevijo
Ključne riječi
hladnjak u kućanstvu, mikrobiološka čistoća, temperatura
(food refrigerators, households, microbial contamination, temperature)
Sažetak
U radu je istražena mikrobiološka čistoća unutrašnjih površina hladnjaka za čuvanje hrane u kućanstvima. Obrisci su uzeti u 25 hladnjaka te je određivana prisutnost Salmonella spp. i Listeria spp. te broj Y. enterocolitica, psihrofilnih bakterija, kvasaca i plijesni, enterokoka, enterobakterija i Pseudomonas spp. Salmonella spp., Listeria spp., Y. enterocolitica, Pseudomonas spp. i enterokoki nisu izolirani. Psihrofilne bakterije utvrđene su u 13 obrisaka (52 % hladnjaka), a njihov se broj kretao u rasponu od 1 do 141 kolonije po cm2. Kvasci i plijesni su utvrđene u 11 obrisaka (44 % hladnjaka) u broju od 0, 1 do 280 CFU/cm2. Enterobakterije su pronađene na površini jednog hladnjaka u broju 2, 6 CFU/cm2. Temperature hladnjaka kretale su se u rasponu od 1 do 11, 3 °C uz srednju vrijednost od 6, 56 °C. Nije utvrđena povezanost temperature hladnjaka s brojem psihrofilnih bakterija i gljivica. Varijabilnost mikrobnih populacija i temperaturnog režima hladnjaka vjerojatno je posljedica različitosti navika i životnog stila vlasnika kućanstava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina