Pregled bibliografske jedinice broj: 1070188
Mikroalge u službi zdravlja - izvor prirodnih antioksidansa
Mikroalge u službi zdravlja - izvor prirodnih antioksidansa // Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference "With Food to Health" / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 82-82 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1070188 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikroalge u službi zdravlja - izvor prirodnih
antioksidansa
(Microalgae for health - source of natural
antioxidants)
Autori
Vadlja, Denis ; Čižmek, Lara ; Galić, Maja ; Babić, Sanja ; Topić Popović, Natalija ; Strunjak- Perović, Ivančica ; Čož-Rakovac, Rozelinda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Book of Abstracts of the 12th International Scientific and Professional Conference "With Food to Health"
/ Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019, 82-82
ISBN
978-953-7005-66-5
Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina, 24.10.2019. - 25.10.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Dunaliella tertiolecta ; ekstrakcija mikroalgi ; polifenoli ; kapacitet antioksidativne aktivnosti
(Dunaliella tertiolecta ; microalgae extraction ; polifenols ; antioxidant activity capacitiy)
Sažetak
Mikroalge su prokariotski ili eukariotski fotosintetski mikroorganizmi jednostavne stanične građe koji predstavljaju bogat izvor karotenoida, vitamina i fenola. Dobre karakteristike mikroalgi, poput brzog rasta uz korištenje ugljičnog dioksida, visokih prinosa biomase, sposobnosti skladištenja esencijalnih hranjivih tvari i mogućnosti primjene genetskih modifikacija, osnova su njihove široke primjene u različitim granama industrije. Mikroalge mogu sintetizirati antioksidativne molekule (npr. polifenoli) koje sprječavaju peroksidaciju lipida i time produljuju rok trajanja prehrambenih proizvoda. Nedovoljno literaturnih podataka o antioksidativnoj aktivnosti polifenola iz ekstrakata mikroalgi predstavlja prepreku njihove uporabe u prehrambenoj industriji. Glavni cilj ovog istraživanja bio je utvrditi antioksidativnu aktivnost ekstrakata morske mikroalge Dunaliella tertiolecta ovisno o načinu sušenja, predtretmanu i vrsti ekstrakcije. Za svaki od ekstrakata određen je ukupan udio polifenola i njihova antioksidativna aktivnost. Prema rezultatima, udio polifenola i kapacitet antioksidativne aktivnosti zabilježen na uzorcima liofilizirane biomase mikroalge D. tertiolecta veći je u odnosu na uzorke komercijalno dostupnih slatkovodnih mikroalgi (Chlorella vulgaris). Dobiveni rezultati dali su uvid u optimalne uvjete ekstrakcije mikroalge D. tertiolecta i ukazali na njezin potencijal primjene u prehrambenoj industriji. Istraživanja su pomogla u razumijevanju postupaka ekstrakcije i iskoristivosti dobivenih ekstrakata mikroalgi u stvaranju ekonomski održivog i isplativog proizvodnog postupka sinteze prirodnih antioksidansa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Kemijsko inženjerstvo, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb
Profili:
Rozelinda Čož-Rakovac
(autor)
Maja Galić Perečinec
(autor)
Denis Vadlja
(autor)
Ivančica Strunjak-Perović
(autor)
Lara Čižmek
(autor)
Natalija Topić Popović
(autor)
Sanja Babić
(autor)