Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1068116

Antimikrobna aktivnost bakteriocina bakterija mliječne kiseline prema Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Clostridium tyrobutyricum u proizvodnji sira


Dolenčić Špehar, Iva; Bendelja Ljoljić, Darija; Petanjek, Zvjezdana; Zamberlin, Šimun; Tudor Kalit, Milna; Samaržija, Dubravka
Antimikrobna aktivnost bakteriocina bakterija mliječne kiseline prema Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Clostridium tyrobutyricum u proizvodnji sira // Mljekarstvo, 70 (2020), 3; 135-149 doi:10.15567/mljekarstvo.2020.0301 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 1068116 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antimikrobna aktivnost bakteriocina bakterija mliječne kiseline prema Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Clostridium tyrobutyricum u proizvodnji sira
(Antimicrobial activity of bacteriocins of Lactic Acid Bacteria on Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Clostridium tyrobutyricum in cheese production)

Autori
Dolenčić Špehar, Iva ; Bendelja Ljoljić, Darija ; Petanjek, Zvjezdana ; Zamberlin, Šimun ; Tudor Kalit, Milna ; Samaržija, Dubravka

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 70 (2020), 3; 135-149

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
bakteriocini i bakteriocinogeni sojevi BMK, inhibicija, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Clostridium tyrobutyricum, sir
(bacteriocins and bacteriocinogenic LAB strains ; inhibition ; Listeria monocytogenes ; Staphylococcus aureus ; Clostridium tyrobutyricum ; cheese)

Sažetak
The generally accepted concept of the necessity of producing safe foods has indirectly influenced the decision to replace chemical preservatives with natural ones. Bacteriocins, and in particular those synthesized by lactic acid bacteria (LAB) in the food industry, are considered to be their effective replacement. In controlling the growth of microbial pathogens and/or the occurrence of pathogenic bacteria in food, with the permitted nisin and pediocin, a significant antibacterial effect has been shown for most LAB bacteriocins. However, the use of purified bacteriocins as bio preservatives in cheese production is limited. To inhibit the growth of bacteria L. monocytogenes, S. aureus and C. tyrobutyricum in cheese, bacteriocinogenic LAB strains contained in primary, adjunct or protective culture are much more acceptable in cheese production.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Dolenčić Špehar, Iva; Bendelja Ljoljić, Darija; Petanjek, Zvjezdana; Zamberlin, Šimun; Tudor Kalit, Milna; Samaržija, Dubravka
Antimikrobna aktivnost bakteriocina bakterija mliječne kiseline prema Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Clostridium tyrobutyricum u proizvodnji sira // Mljekarstvo, 70 (2020), 3; 135-149 doi:10.15567/mljekarstvo.2020.0301 (recenziran, pregledni rad, znanstveni)
Dolenčić Špehar, I., Bendelja Ljoljić, D., Petanjek, Z., Zamberlin, Š., Tudor Kalit, M. & Samaržija, D. (2020) Antimikrobna aktivnost bakteriocina bakterija mliječne kiseline prema Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Clostridium tyrobutyricum u proizvodnji sira. Mljekarstvo, 70 (3), 135-149 doi:10.15567/mljekarstvo.2020.0301.
@article{article, author = {Dolen\v{c}i\'{c} \v{S}pehar, Iva and Bendelja Ljolji\'{c}, Darija and Petanjek, Zvjezdana and Zamberlin, \v{S}imun and Tudor Kalit, Milna and Samar\v{z}ija, Dubravka}, year = {2020}, pages = {135-149}, DOI = {10.15567/mljekarstvo.2020.0301}, keywords = {bakteriocini i bakteriocinogeni sojevi BMK, inhibicija, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Clostridium tyrobutyricum, sir}, journal = {Mljekarstvo}, doi = {10.15567/mljekarstvo.2020.0301}, volume = {70}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Antimikrobna aktivnost bakteriocina bakterija mlije\v{c}ne kiseline prema Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Clostridium tyrobutyricum u proizvodnji sira}, keyword = {bakteriocini i bakteriocinogeni sojevi BMK, inhibicija, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Clostridium tyrobutyricum, sir} }
@article{article, author = {Dolen\v{c}i\'{c} \v{S}pehar, Iva and Bendelja Ljolji\'{c}, Darija and Petanjek, Zvjezdana and Zamberlin, \v{S}imun and Tudor Kalit, Milna and Samar\v{z}ija, Dubravka}, year = {2020}, pages = {135-149}, DOI = {10.15567/mljekarstvo.2020.0301}, keywords = {bacteriocins and bacteriocinogenic LAB strains, inhibition, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Clostridium tyrobutyricum, cheese}, journal = {Mljekarstvo}, doi = {10.15567/mljekarstvo.2020.0301}, volume = {70}, number = {3}, issn = {0026-704X}, title = {Antimicrobial activity of bacteriocins of Lactic Acid Bacteria on Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Clostridium tyrobutyricum in cheese production}, keyword = {bacteriocins and bacteriocinogenic LAB strains, inhibition, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Clostridium tyrobutyricum, cheese} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font