Pregled bibliografske jedinice broj: 1067703
Oblikovanje kuhinje budućnosti
Oblikovanje kuhinje budućnosti, 2018., diplomski rad, diplomski, Šumarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1067703 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oblikovanje kuhinje budućnosti
(Design the kitchen of the future)
Autori
Tomljanović, Juraj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Šumarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.06
Godina
2018
Stranica
70
Mentor
Domljan, Danijela
Ključne riječi
kuhinja, budućnost, namještaj, organizacija, suvremeni dizajn
(kitchen, future, furniture, organization, contemporary design)
Sažetak
Kuhinja je uvijek bila središte obiteljskog života, druženja i pripreme hrane. Današnje smjernice u oblikovanju kuhinje uvelike ovisi o suvremenim trendovima življenja koji su se znatno izmijenili u odnosu na prethodna stoljeća. Uslijed brzog načina života, obitelji sve manje vremena provode okruženi kuhinjskim namještajem tradicionalnog obličja, a sve više su u fokusu polu-profesionalne i profesionalne javne kuhinje u društvenim javnim objektima (poput hotela, restorana, studentskih ili planinarskih domova i dr.). Cilj rada je analizirati dostignuća u suvremenom oblikovanju kuhinjskih prostora, elemenata i opreme u odnosu na organizaciju rada u kuhinji te funkcionalne, ergonomske, konstrukcijske, ekološke i ostale zahtjeve koji utječu na dizajn suvremenog kuhinjskog namještaja kojom se opremaju profesionalne javne kuhinje. Temeljem zahtjeva, inspiracija pronađenih u indeksu dizajna i rezultatima provedene ankete predložena su idejna rješenja oblikovanja kuhinjskog prostora postojećeg javnog objekta centra za mlade Kulturhaus u SR Njemačkoj. Rješenje predstavlja primjer oblikovanja i opremanja novih profesionalnih kuhinja budućnosti u kojima su spojene stambene i javne potrebe kuhinjskih prostora.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Drvna tehnologija