Pregled bibliografske jedinice broj: 1065630
Mogućnosti upotrebe nusproizvoda mlinske industrije za proizvodnju funkcionalne hrane
Mogućnosti upotrebe nusproizvoda mlinske industrije za proizvodnju funkcionalne hrane // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - knjiga 2 / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 37-62
CROSBI ID: 1065630 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti upotrebe nusproizvoda mlinske industrije za proizvodnju funkcionalne hrane
(Possible usages of milling by-products for functional food production)
Autori
Ćurić, Duška ; Novotni, Dubravka ; Bojana, Voučko ; Nikolina Čukelj Mustač
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - knjiga 2
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2019
Raspon stranica
37-62
ISBN
978-953-7005-64-1
Ključne riječi
enzimska hidroliza, kriogeno mljevenje, posije žitarica, ultrazvuk visokog intenziteta, trajnost proizvoda
(enzyme hydrolisis ; cryogenic milling ; cereal bran ; high-intensity ultrasound ; food shelf-life)
Sažetak
U mlinskoj industriji nastaje značajna količina nusproizvoda, prvenstveno posija, koje su jestive i bogate prehrambenim vlaknima, mineralnim tvarima, vitaminima i bioaktivnim spojevima kao što su fenolne kiseline, arabinoksilani, β-glukani, alkilresorcinoli, lignani, flavonoidi i fitosteroli. U ovom poglavlju prikazan je nutritivni sastav posija pšenice i prosa te ljuski heljde, kao i dosadašnje spoznaje o procesima njihove stabilizacije i mogućnostima primjene u proizvodnji hrane s dodanom vrijednošću, a s ciljem očuvanja okoliša i zdravlja ljudi. Prikazan je utjecaj finog usitnjavanja kriogenim mljevenjem, obrade ultrazvukom visokog intenziteta, mikrovalovima te enzimske obrade i/ili fermentacije posija pšenice, prosa i heljde na sastav pojedinih frakcija, njihovu tehnološku funkcionalnost, udio bioaktivnih spojeva te biološku iskoristivost makro- i mikronutrijenata. Razmotrene su mogućnosti primjene visokovrijednih frakcija obrađenih posija u proizvodnji hrane namijenjene općoj populaciji te osobama s posebnim prehrambenim potrebama. Dodatno je dan osvrt na stabilnost posija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-06-2016-3789
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Duška Ćurić
(autor)
Dubravka Novotni
(autor)
Bojana Voučko
(autor)
Nikolina Čukelj Mustač
(autor)