Pregled bibliografske jedinice broj: 106543
Modificirani sastav pilećeg mesa za dijetalnu prehranu ljudi
Modificirani sastav pilećeg mesa za dijetalnu prehranu ljudi // Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske / Meler, Marcel (ur.).
Osijek: Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2002. str. 133-141 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 106543 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Modificirani sastav pilećeg mesa za dijetalnu
prehranu ljudi
(Modified chicken meat structure for diet nutrition)
Autori
Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Škrtić, Zoran ; Tolušić, Zdravko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske
/ Meler, Marcel - Osijek : Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2002, 133-141
Skup
Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 07.06.2002. - 08.06.2002
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
pilići ; meso ; nutritivna vrijednost ; masne kiselina
(chickens ; meat ; nutritive value ; fatty acids)
Sažetak
Suvremena prehrana turista treba uključivati različitu ponudu dnevnih obroka, pri čemu je značajan izbor određene vrste mesa. Meso pilića kao animalna namirnica značajno je u prehrani ljudi. Zbog poželjne nutritivne vrijednosti, a posebice zbog visokog sadržaja bjelančevina i relativno niskog sadržaja masti, ova vrsta namirnica smatra se dijetetskim proizvodom. Kemijski sastav mesa pilića ovisi o različitim čimbenicima, od kojih su najbitniji: sastav obroka kojim se pilići hrane, dob, način držanja, kao i tjelesna regija. Najvrijedniji dijelovi pilećeg trupa su bataci s nadbatcima i prsa, a konzumenti ih različito preferiraju. S obzirom da postoji mogućnost modificiranja sadržaja poželjnih, odnosno nepoželjnih sastojaka u mesu pilića, najnovije znanstvene spoznaje i tehnološka rješenja u proizvodnji idu u pravcu « ; ; ; ; dizajniranja» ; ; ; ; pilećeg mesa određenog sastava. Recentna istraživanja u humanoj prehrani ističu značaj nezasićenih masnih kiselina u prehrani, čiji se profil može uspješno mijenjati uporabom različitih izvora masti u hranidbi pilića. Klinička ispitivanja pokazala su da polinezasićene omega-3 masne kiseline (alfa- linolenska, eikozapentaenska, dokozaheksaenska) imaju esencijalnu ulogu u preveniranju kardiovaskularnih bolesti kod ljudi. Omega-3 masne kiseline potiču normalne fiziološke procese u organizmu što, osim visoke biološke vrijednosti pilećeg mesa, može biti dodatni razlog za njegovu poželjnu konzumaciju. Kvalitetna turistička ponuda trebala bi uključiti u dnevne obroke takve proizvode koje bi turisti, u odnosu na svoj zdravstveni status, kao i mogućnost preveniranja različitih bolesti, rado koristili.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0079020
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Zoran Škrtić
(autor)
Zdravko Tolušić
(autor)
Antun Petričević
(autor)
Gordana Kralik
(autor)