Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 106543

Modificirani sastav pilećeg mesa za dijetalnu prehranu ljudi


Kralik, Gordana; Petričević, Antun; Škrtić, Zoran; Tolušić, Zdravko
Modificirani sastav pilećeg mesa za dijetalnu prehranu ljudi // Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske / Meler, Marcel (ur.).
Osijek: Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2002. str. 133-141 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 106543 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Modificirani sastav pilećeg mesa za dijetalnu prehranu ljudi
(Modified chicken meat structure for diet nutrition)

Autori
Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Škrtić, Zoran ; Tolušić, Zdravko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske / Meler, Marcel - Osijek : Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2002, 133-141

Skup
Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 07.06.2002. - 08.06.2002

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
pilići ; meso ; nutritivna vrijednost ; masne kiselina
(chickens ; meat ; nutritive value ; fatty acids)

Sažetak
Suvremena prehrana turista treba uključivati različitu ponudu dnevnih obroka, pri čemu je značajan izbor određene vrste mesa. Meso pilića kao animalna namirnica značajno je u prehrani ljudi. Zbog poželjne nutritivne vrijednosti, a posebice zbog visokog sadržaja bjelančevina i relativno niskog sadržaja masti, ova vrsta namirnica smatra se dijetetskim proizvodom. Kemijski sastav mesa pilića ovisi o različitim čimbenicima, od kojih su najbitniji: sastav obroka kojim se pilići hrane, dob, način držanja, kao i tjelesna regija. Najvrijedniji dijelovi pilećeg trupa su bataci s nadbatcima i prsa, a konzumenti ih različito preferiraju. S obzirom da postoji mogućnost modificiranja sadržaja poželjnih, odnosno nepoželjnih sastojaka u mesu pilića, najnovije znanstvene spoznaje i tehnološka rješenja u proizvodnji idu u pravcu &laquo ; ; ; ; dizajniranja&raquo ; ; ; ; pilećeg mesa određenog sastava. Recentna istraživanja u humanoj prehrani ističu značaj nezasićenih masnih kiselina u prehrani, čiji se profil može uspješno mijenjati uporabom različitih izvora masti u hranidbi pilića. Klinička ispitivanja pokazala su da polinezasićene omega-3 masne kiseline (alfa- linolenska, eikozapentaenska, dokozaheksaenska) imaju esencijalnu ulogu u preveniranju kardiovaskularnih bolesti kod ljudi. Omega-3 masne kiseline potiču normalne fiziološke procese u organizmu što, osim visoke biološke vrijednosti pilećeg mesa, može biti dodatni razlog za njegovu poželjnu konzumaciju. Kvalitetna turistička ponuda trebala bi uključiti u dnevne obroke takve proizvode koje bi turisti, u odnosu na svoj zdravstveni status, kao i mogućnost preveniranja različitih bolesti, rado koristili.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0079020

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Gordana; Petričević, Antun; Škrtić, Zoran; Tolušić, Zdravko
Modificirani sastav pilećeg mesa za dijetalnu prehranu ljudi // Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske / Meler, Marcel (ur.).
Osijek: Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2002. str. 133-141 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Kralik, G., Petričević, A., Škrtić, Z. & Tolušić, Z. (2002) Modificirani sastav pilećeg mesa za dijetalnu prehranu ljudi. U: Meler, M. (ur.)Kontinentalni gospodarski resursi u funkciji razvitka turizma Republike Hrvatske.
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and \v{S}krti\'{c}, Zoran and Tolu\v{s}i\'{c}, Zdravko}, editor = {Meler, M.}, year = {2002}, pages = {133-141}, keywords = {pili\'{c}i, meso, nutritivna vrijednost, masne kiselina}, title = {Modificirani sastav pile\'{c}eg mesa za dijetalnu prehranu ljudi}, keyword = {pili\'{c}i, meso, nutritivna vrijednost, masne kiselina}, publisher = {Ekonomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and \v{S}krti\'{c}, Zoran and Tolu\v{s}i\'{c}, Zdravko}, editor = {Meler, M.}, year = {2002}, pages = {133-141}, keywords = {chickens, meat, nutritive value, fatty acids}, title = {Modified chicken meat structure for diet nutrition}, keyword = {chickens, meat, nutritive value, fatty acids}, publisher = {Ekonomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font