Pregled bibliografske jedinice broj: 1064523
Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba
Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba // MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXII (2020), 3; 227-233 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1064523 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na
kvalitetu mesa riba
(The impact of stunning and killing methods on the
quality of fish meat)
Autori
Mikuš, Tomislav ; Kozačinski, Lidija ; Ostović, Mario
Izvornik
MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XXII
(2020), 3;
227-233
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
omamljivanje, usmrćivanje, dobrobit, kvaliteta, meso, ribe
(stunning ; killing ; welfare ; quality ; meat ; fish)
Sažetak
Iako su uzgajane ribe obuhvaćene Uredbom Vijeća (EZ) br. 1099/2009 o zaštiti životinja u trenutku usmrćivanja, samo je opća odredba iz članka 3. primjenjiva na uzgajane ribe. Cilj ovog rada bio je obuhvatiti i objasniti manje poznate kao i komercijalno upotrebljive metode usmrćivanja i omamljivanja riba i prema podacima iz literature usporediti njihov utjecaj na dobrobit riba i kvalitetu njihovog mesa. Metode su podijeljene na dvije velike skupine prema vremenu potrebnom da omame ili usmrte ribe, a poseban je naglasak stavljen na metode koje preporučuje EFSA.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Zoological Record