Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1064523

Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba


Mikuš, Tomislav; Kozačinski, Lidija; Ostović, Mario
Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba // MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXII (2020), 3; 227-233 (međunarodna recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 1064523 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba
(The impact of stunning and killing methods on the quality of fish meat)

Autori
Mikuš, Tomislav ; Kozačinski, Lidija ; Ostović, Mario

Izvornik
MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XXII (2020), 3; 227-233

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
omamljivanje, usmrćivanje, dobrobit, kvaliteta, meso, ribe
(stunning ; killing ; welfare ; quality ; meat ; fish)

Sažetak
Iako su uzgajane ribe obuhvaćene Uredbom Vijeća (EZ) br. 1099/2009 o zaštiti životinja u trenutku usmrćivanja, samo je opća odredba iz članka 3. primjenjiva na uzgajane ribe. Cilj ovog rada bio je obuhvatiti i objasniti manje poznate kao i komercijalno upotrebljive metode usmrćivanja i omamljivanja riba i prema podacima iz literature usporediti njihov utjecaj na dobrobit riba i kvalitetu njihovog mesa. Metode su podijeljene na dvije velike skupine prema vremenu potrebnom da omame ili usmrte ribe, a poseban je naglasak stavljen na metode koje preporučuje EFSA.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Kozačinski (autor)

Avatar Url Tomislav Mikuš (autor)

Avatar Url Mario Ostović (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Mikuš, Tomislav; Kozačinski, Lidija; Ostović, Mario
Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba // MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXII (2020), 3; 227-233 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
Mikuš, T., Kozačinski, L. & Ostović, M. (2020) Utjecaj metoda za omamljivanje i usmrćivanje na kvalitetu mesa riba. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXII (3), 227-233.
@article{article, author = {Miku\v{s}, Tomislav and Koza\v{c}inski, Lidija and Ostovi\'{c}, Mario}, year = {2020}, pages = {227-233}, keywords = {omamljivanje, usmr\'{c}ivanje, dobrobit, kvaliteta, meso, ribe}, journal = {MESO: Prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XXII}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj metoda za omamljivanje i usmr\'{c}ivanje na kvalitetu mesa riba}, keyword = {omamljivanje, usmr\'{c}ivanje, dobrobit, kvaliteta, meso, ribe} }
@article{article, author = {Miku\v{s}, Tomislav and Koza\v{c}inski, Lidija and Ostovi\'{c}, Mario}, year = {2020}, pages = {227-233}, keywords = {stunning, killing, welfare, quality, meat, fish}, journal = {MESO: Prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XXII}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {The impact of stunning and killing methods on the quality of fish meat}, keyword = {stunning, killing, welfare, quality, meat, fish} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Zoological Record





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font