Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1063151

Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti


Senčić, Đuro; Samac, Danijela; Baban, Mirjana
Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 2 (2020), 149-155 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 1063151 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti
(Nutritional value of pig meat in terms of intramuscular fat content and composition)

Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Baban, Mirjana

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 2 (2020); 149-155

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
svinjsko meso ; nutritivna vrijednost ; intramuskularna mast ; masnokiselinski sastav
(pig meat ; nutritional value ; intramuscular fat ; fatty acid composition)

Sažetak
U radu se ukazuje na udio intramuskularne masti u mesu nekih genotipova svinja, na masnokiselinski sastav intramuskularne masti, odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina u intramuskularnoj masti, te na ulogu polinezasićenih masnih kiselina u organizmu i zaštiti zdravlja ljudi. Kvocijent između polinezasićenih (PUFA) i zasićenih masnih kiselina (PUFA/SFA) u svinjskom mesu najčešće je povoljan i kreće se u zdravstveno preporučenim vrijednostima (≥ 0, 4). Međutim, omjer n-6/n-3 u ukupnim masnim kiselinama u svinjskom mesu je izrazito u korist n-6, što znači više od nutritivno preporučenih vrijednosti (< 4).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Danijela Samac (autor)

Avatar Url Đuro Senčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Samac, Danijela; Baban, Mirjana
Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 2 (2020), 149-155 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Senčić, Đ., Samac, D. & Baban, M. (2020) Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 2, 149-155.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela and Baban, Mirjana}, year = {2020}, pages = {149-155}, keywords = {svinjsko meso, nutritivna vrijednost, intramuskularna mast, masnokiselinski sastav}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadr\v{z}aja i sastava intramuskularne masti}, keyword = {svinjsko meso, nutritivna vrijednost, intramuskularna mast, masnokiselinski sastav} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela and Baban, Mirjana}, year = {2020}, pages = {149-155}, keywords = {pig meat, nutritional value, intramuscular fat, fatty acid composition}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Nutritional value of pig meat in terms of intramuscular fat content and composition}, keyword = {pig meat, nutritional value, intramuscular fat, fatty acid composition} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font