Pregled bibliografske jedinice broj: 1063151
Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti
Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta sadržaja i sastava intramuskularne masti // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 2 (2020), 149-155 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1063151 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna vrijednost svinjskog mesa s aspekta
sadržaja i sastava intramuskularne masti
(Nutritional value of pig meat in terms of
intramuscular fat content and composition)
Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Baban, Mirjana
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 2
(2020);
149-155
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
svinjsko meso ; nutritivna vrijednost ; intramuskularna mast ; masnokiselinski sastav
(pig meat ; nutritional value ; intramuscular fat ; fatty acid composition)
Sažetak
U radu se ukazuje na udio intramuskularne masti u mesu nekih genotipova svinja, na masnokiselinski sastav intramuskularne masti, odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina u intramuskularnoj masti, te na ulogu polinezasićenih masnih kiselina u organizmu i zaštiti zdravlja ljudi. Kvocijent između polinezasićenih (PUFA) i zasićenih masnih kiselina (PUFA/SFA) u svinjskom mesu najčešće je povoljan i kreće se u zdravstveno preporučenim vrijednostima (≥ 0, 4). Međutim, omjer n-6/n-3 u ukupnim masnim kiselinama u svinjskom mesu je izrazito u korist n-6, što znači više od nutritivno preporučenih vrijednosti (< 4).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek