Pregled bibliografske jedinice broj: 1058126
Kvalitativna i kvantitativna analiza hidroksiestera masnih kiselina u hrani biljnoga podrijetla
Kvalitativna i kvantitativna analiza hidroksiestera masnih kiselina u hrani biljnoga podrijetla, 2020., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1058126 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvalitativna i kvantitativna analiza hidroksiestera
masnih kiselina u hrani biljnoga podrijetla
(Qualitative and quantitative analysis of fatty acid
hydroxy fatty acids in plant foods)
Autori
Liberati Pršo, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.03
Godina
2020
Stranica
129+ XVII
Mentor
Cindrić, Mario ; Colić-Barić, Irena
Ključne riječi
metabolički sindrom ; inzulinska rezistencija ; FAHFA ; spektrometrija masa
(metabolic syndrome ; insulin resistance ; FAHFA ; mass spectrometry)
Sažetak
Pretilost, upala, inzulinska rezistencija, hiperglikemija, dislipidemija i hipertenzija značajni su čimbenici rizika za kardiovaskularni morbiditet i mortalitet. Nedavno otkriven razred hidroksiestera masnih kiselina (engl. Fatty acid esters of hydroxy fatty acids, FAHFA) djeluje protuupalno, inzulin- senzitizirajuće i hipoglikemizantno, a razina im je snižena u inzulin-rezistentnih pojedinaca. Cilj istraživanja je detaljno kvalificirati i kvantificirati FAHFA u hrani biljnog porijekla, budući da je do sada istražen njihov djelomičan sastav samo u jabuci, brokuli, jajetu, piletini i govedini. Analizirano je 20 namirnica iz svakodnevne prehrane te jelovnika za metaboličku optimizaciju. U analizi je primijenjena nova tehnika: ionizacija u negativnom načinu rada spektrometra masa na nanoLC- ESI-MS hifeniranom sustavu uz primjenu postkolumnog modifikatora. Obuhvaćeno je 16 FAHFA, izmjerene su nanogramske količine uz značajnu varijabilnost među namirnicama. Najviše koncentracije nađene su u zobi. U hrani s metaboličkim benefitima SAHSA (engl. Stearic acid hydroxystearic acid) je bila najzastupljenija FAHFA, dok PAHSA (engl. Palmitic acid hydroxystearic acid), jedine prethodno istraživane u antihiperglikemijskom i inzulin- senzitizirajućem smislu, u nekim vrstama hrane uopće nema. Ovo je istraživanje, uz razvoj novih analitičkih metoda, dovelo do novih spoznaja o FAHFA sastavu hrane te ukazalo na važnost otkrivanja istog u što većem broju namirnica. Cilj je u budućnosti hranu bogatiju FAHFA inkorporirati u jelovnike za metaboličku optimizaciju te pronaći adekvatne nosače FAHFA, kako bi se ciljne namirnice mogle njima obogaćivati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Klinička bolnica "Sveti Duh"