Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1058126

Kvalitativna i kvantitativna analiza hidroksiestera masnih kiselina u hrani biljnoga podrijetla


Liberati Pršo, Ana-Marija
Kvalitativna i kvantitativna analiza hidroksiestera masnih kiselina u hrani biljnoga podrijetla, 2020., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1058126 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvalitativna i kvantitativna analiza hidroksiestera masnih kiselina u hrani biljnoga podrijetla
(Qualitative and quantitative analysis of fatty acid hydroxy fatty acids in plant foods)

Autori
Liberati Pršo, Ana-Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.03

Godina
2020

Stranica
129+ XVII

Mentor
Cindrić, Mario ; Colić-Barić, Irena

Ključne riječi
metabolički sindrom ; inzulinska rezistencija ; FAHFA ; spektrometrija masa
(metabolic syndrome ; insulin resistance ; FAHFA ; mass spectrometry)

Sažetak
Pretilost, upala, inzulinska rezistencija, hiperglikemija, dislipidemija i hipertenzija značajni su čimbenici rizika za kardiovaskularni morbiditet i mortalitet. Nedavno otkriven razred hidroksiestera masnih kiselina (engl. Fatty acid esters of hydroxy fatty acids, FAHFA) djeluje protuupalno, inzulin- senzitizirajuće i hipoglikemizantno, a razina im je snižena u inzulin-rezistentnih pojedinaca. Cilj istraživanja je detaljno kvalificirati i kvantificirati FAHFA u hrani biljnog porijekla, budući da je do sada istražen njihov djelomičan sastav samo u jabuci, brokuli, jajetu, piletini i govedini. Analizirano je 20 namirnica iz svakodnevne prehrane te jelovnika za metaboličku optimizaciju. U analizi je primijenjena nova tehnika: ionizacija u negativnom načinu rada spektrometra masa na nanoLC- ESI-MS hifeniranom sustavu uz primjenu postkolumnog modifikatora. Obuhvaćeno je 16 FAHFA, izmjerene su nanogramske količine uz značajnu varijabilnost među namirnicama. Najviše koncentracije nađene su u zobi. U hrani s metaboličkim benefitima SAHSA (engl. Stearic acid hydroxystearic acid) je bila najzastupljenija FAHFA, dok PAHSA (engl. Palmitic acid hydroxystearic acid), jedine prethodno istraživane u antihiperglikemijskom i inzulin- senzitizirajućem smislu, u nekim vrstama hrane uopće nema. Ovo je istraživanje, uz razvoj novih analitičkih metoda, dovelo do novih spoznaja o FAHFA sastavu hrane te ukazalo na važnost otkrivanja istog u što većem broju namirnica. Cilj je u budućnosti hranu bogatiju FAHFA inkorporirati u jelovnike za metaboličku optimizaciju te pronaći adekvatne nosače FAHFA, kako bi se ciljne namirnice mogle njima obogaćivati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Klinička bolnica "Sveti Duh"

Profili:

Avatar Url Irena Colić-Barić (mentor)

Avatar Url Mario Cindrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Liberati Pršo, Ana-Marija
Kvalitativna i kvantitativna analiza hidroksiestera masnih kiselina u hrani biljnoga podrijetla, 2020., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Liberati Pršo, A. (2020) 'Kvalitativna i kvantitativna analiza hidroksiestera masnih kiselina u hrani biljnoga podrijetla', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Liberati Pr\v{s}o, Ana-Marija}, year = {2020}, pages = {129+ XVII}, keywords = {metaboli\v{c}ki sindrom, inzulinska rezistencija, FAHFA, spektrometrija masa}, title = {Kvalitativna i kvantitativna analiza hidroksiestera masnih kiselina u hrani biljnoga podrijetla}, keyword = {metaboli\v{c}ki sindrom, inzulinska rezistencija, FAHFA, spektrometrija masa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Liberati Pr\v{s}o, Ana-Marija}, year = {2020}, pages = {129+ XVII}, keywords = {metabolic syndrome, insulin resistance, FAHFA, mass spectrometry}, title = {Qualitative and quantitative analysis of fatty acid hydroxy fatty acids in plant foods}, keyword = {metabolic syndrome, insulin resistance, FAHFA, mass spectrometry}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font