Pregled bibliografske jedinice broj: 1058123
ANALIZA AKRILAMIDA UPLC MS/MS TEHNIKOM
ANALIZA AKRILAMIDA UPLC MS/MS TEHNIKOM // MEDNARODNI DNEVI SANITARNEGA INŽENIRSTVA 2019 Book of Abstracts / Zbornik povzetkov / Krulec Aleš (ur.).
Ljubljana: Inštitut za sanitarno inženirstvo, Institute of Public and Environmental Health, Zaloška cesta 155, SI-1000 Ljubljana, Slovenija, 2019. str. 48-48 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, prošireni sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1058123 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANALIZA AKRILAMIDA UPLC MS/MS TEHNIKOM
(ACRYLAMIDE ANALYSIS WITH UPLC MS / MS TECHNIQUE)
Autori
Vučenović, Marina ; Dubrović, Igor ; Salać Nataša ; Mićović, Vladimir ; Mrakovčić-Šutić, Ines ; Brčić Karačonji, Irena ; Šutić, Ivana ; Bulog, Aleksandar
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, prošireni sažetak, znanstveni
Izvornik
MEDNARODNI DNEVI SANITARNEGA INŽENIRSTVA 2019 Book of Abstracts / Zbornik povzetkov
/ Krulec Aleš - Ljubljana : Inštitut za sanitarno inženirstvo, Institute of Public and Environmental Health, Zaloška cesta 155, SI-1000 Ljubljana, Slovenija, 2019, 48-48
ISBN
978-961-94556-5-4
Skup
International Days Of Public And Environmental Health Profession
Mjesto i datum
Ljubljana, Slovenija, 10.10.2019. - 12.10.2019
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Akrilamid, UPLC MS/MS, Monitoring, Ekstrakcija, Hrana
(Acrylamide, UPLC MS / MS, Monitoring, Extraction, Food)
Sažetak
Akrilamid je molekula male molarne mase korištena kao industrijsko kemijski reagens. Poliakrilamid iz plastike degradira u akrilamid u prisutnosti sunčeve svjetlosti, željezo III iona, UV radijacije, povišene temperature te dezinfekcije. Jedan od izvora akrilamida je i dim cigarete. U hrani nastaje Maillardovim reakcijama pri čemu je aspargin glavni prekursor akrilamida. Akrilamid u uzorcima vode i hrane detektira se UPLC MS/MS tehnikom. Izazov u analizi predstavljaju pročišćavanje i ekstrakcija uzorka. Dokazano je da kalcijevi i magnezijevi ioni sprečavaju formiranje akrilamida. Optimalno vrijeme ekstrakcije je 20 min jer se nakon toga razvijaju sekundarni spojevi slične molarne mase koji koeluiraju s akrilamidom. Nedetektirane komponente matriksa mogu reagirati s primarno formiranim ionima na UPLC MS/MS te tada dolazi do lažno smanjenog ili povećanog odziva. Stoga se koristi interni standard. U uzorcima pitke vode uglavnom je dokazano odsustvo akrilamida, dok se u uzorcima hrane pronalaze koncentracije sukladne svojstvima i načinu obrade određene namirnice. Generirane podatke je moguće koristiti u biomonitoringu metabolita akrilamida. Indikator izloženosti akrilamidu je acetamidometilmerkapturat kojeg je takoder moguce analizirati UPLC MS/MS tehnikom. Rad je napravljen u sklopu znanstveno-istraživačkih projekata Sveučilišta u Rijeci: uniri-biomed- 18-146 1292 i uniri-biomed-18-220-6107.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Medicinski fakultet, Rijeka,
Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci
Profili:
Irena Brčić Karačonji
(autor)
Aleksandar Bulog
(autor)
Vladimir Mićović
(autor)
Ivana Šutić
(autor)
Igor Dubrović
(autor)
Ines Mrakovčić-Šutić
(autor)