Pregled bibliografske jedinice broj: 1057416
Antibakterijski učinak eteričnog ulja mirte (Myrtus Communis) na bakterije koje se prenose hranom
Antibakterijski učinak eteričnog ulja mirte (Myrtus Communis) na bakterije koje se prenose hranom, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 1057416 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antibakterijski učinak eteričnog ulja mirte
(Myrtus Communis) na bakterije koje se prenose
hranom
(The antibacterial effects of myrtle (Myrtus
Communis) essential oils on foodborne bacteria)
Autori
Modrić, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
19.09
Godina
2019
Stranica
21
Mentor
Gobin, Ivana
Ključne riječi
bakterije koje se prenose hranom, eterično ulje, Mirtus communis
(foodborne bacteria, essential oil, Mirtus communis)
Sažetak
Bakterije koje se prenose hranom uzrokuju širok spektar infekcija. Osim već poznatih patogena koji uzrokuju infekcije, često se identificiraju i novi patogeni. Konzerviranje hrane kemijskim konzervansima narušava kvalitetu hrane. Kemijski konzervansi i njihova visoka koncentracija u hrani postali su globalna briga. Tako je razvoj prehrambene industrije doveo do razvoja prirodnih antimikrobnih tvari koje kontroliraju patogene bakterije. Eterična ulja ili njihove kemijske sastvnice mogu biti alternativa za kemijske konzervanse zbog njihove sposobnost inhibicije rasta gram-pozitivnih i gram-negativnih patogena koji se prenose hranom te bakterija koje uzrokuju kvarenje hrane. Među eteričnim uljima koji se koriste kao prirodni konzervansi našla se i mirta (Myrtus communis). Antibakterijsko djelovanje mirte ogleda se u njezinom specifičnom kemijskom sastavu od čega prevladavaju terpeni. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi antibakterijski efekt eteričnog ulja mirte (Myrtus communis) sa hrvatskog i talijanskog tržišta na bakterije koje se prenose hranom. Bakterije na kojima se provodilo istraživanje su Bacillus cereus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Listeria monocytogenes, Salmonella Typhimurium, Staphylococcus aureus te Yersinia enterocolitica. Antibakterijski učinak određen je difuzijskom metodom i mikrodilucijskom metodom pri čemu je najjači antibakterijski efekt zabilježen kod bakterije S. aureus pri čemu je minimalna inhibitorna koncentracija 0, 098 mg/ml dok je kod K. pneumoniae i S. Typhimurium iznosila >12, 5 mg/mL.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA