Pregled bibliografske jedinice broj: 1057415
Fotokatalitičko djelovanje cinkovog oksida na bakterije koje se prenose hranom
Fotokatalitičko djelovanje cinkovog oksida na bakterije koje se prenose hranom, 2019., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 1057415 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fotokatalitičko djelovanje cinkovog oksida na
bakterije koje se prenose hranom
(Photocatalytic effects of zinc oxide on foodborne
bacteria)
Autori
Lovrović, Maša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
25.09
Godina
2019
Stranica
44
Mentor
Gobin, Ivana
Ključne riječi
patogeni, hrana, cinkov oksid, fotokataliza
(pathogens, food, zinc oxide, photocatalysis)
Sažetak
Hranom prenosive bolesti jedne su od najučestalijih bolesti u svijetu. Uzrokuju ih razni mikroorganizmi koji se prenose hranom i vodom za piće. U ovom istraživanju promatran je antibakterijski učinak fotoaktiviranog cinkovog oksida na šest patogena koji se prenose hranom od kojih su 3 predstavnici gram-pozitivnih, a 3 predstavnici gram – negativnih bakterija. Spektrofotometrijski utvrđene koncentracije bakterijskih suspenzija od 10(6) CFU/mL izlagane su UV svjetlosti valne duljine 366 nm 3 i 5 minuta u prisustvu cinkovog oksida nanesenog na polimerni nosač, a učinkovitost cinkovog oksida uspoređena je s učinkovitosti samog nosača i UV svjetlosti. Bakterijska suspenzija nasađena je na Mueller Hinton agar tehnikom nakapavanja 2 sata i 24 sata kasnije. Eksperiment je ponovljen kako bi se utvrdio učinak na bakterijsku adheziju na polimerne nosače. Nosači su sonificirani u ultrazvučnoj kupelji i dobivena suspenzija je nasađena na agar. Nakon inkubacije od 24 sata, brojene su kolonije. Rezultati pokazuju da fotoaktivirani cinkov oksid ima statistički značajno bolje djelovanje na gram – negativne bakterije. Najotpornija bakterija je Staphylococcus aureus, a najosjetljivija je Escherichia coli. Usporedba učinka polimernih nosača s cinkovim oksidom sa i bez fotoaktivacije UV svjetlom potvrđuje da je učinak statistički značajan nakon 3 i 5 minuta u preživljavanju i broju adheriranih bakterija. Nakon 24 sata fotokatalitički učinak nije statistički značajan što se može pripisati odgođenim učincima UV – a i oksidacijskog stresa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA