Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1056912

Preventivne mjere u biljnoj proizvodnji u cilju smanjenja mikotoksina


Cvjetković Bogdan
Preventivne mjere u biljnoj proizvodnji u cilju smanjenja mikotoksina // Glasilo biljne zaštita 1/2 dodatak-Zbornik sažetaka 58.seminara / Cvjetković, Bogdan (ur.).
Opatija: Hrvatsko društvo biljne zaštite, 2014. str. 33-34 (predavanje, recenziran, kratko priopćenje, stručni)


CROSBI ID: 1056912 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Preventivne mjere u biljnoj proizvodnji u cilju smanjenja mikotoksina
(Preventive measures in plant production to reduce mycotoxins)

Autori
Cvjetković Bogdan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, kratko priopćenje, stručni

Izvornik
Glasilo biljne zaštita 1/2 dodatak-Zbornik sažetaka 58.seminara / Cvjetković, Bogdan - Opatija : Hrvatsko društvo biljne zaštite, 2014, 33-34

Skup
58.seminara biljne zaštite.

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 11.02.2014. - 14.02.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
mikotoksini, preventivne mjere
(mycotoxins, preventive measures)

Sažetak
PREVENTIVNE MJERE U BILJNOJ PROIZVODNJI U CILJU SMANJENJA MIKOTOKSINA Gljivice sintetiziraju metabolite, a neki od sekundarnih metabolita uzrokuju toksične efekte kod domaćih životinja i ljudi, pa ih svrstavamo u mikotoksine. O štetom učinku gljivica prvenstveno su bilježene vizualne ili organoleptičke promjene, kao što su promjene mirisa, pojava plijesni na namirnicama. Međutim, tek nakon pomora purana u Engleskoj koji su bili hranjeni mljevenim kikirikijem znanstveno je dokazana povezanost gljivice Aspergillus flavus, toksina i pomora purana. Taj toksin je 1963.godine dobio naziv aflatoksin. Poznato preko 200 vrsta gljivica, koje proizvode mikotoksine, s različitim posljedicama po zdravlje životinja i ljudi. Konzumiranje pljesnive stočne hrane može dovesti do primarnih toksikoza kod životinja s pojavom različitih simptoma ovisno o vrsti mikotoksina i njegove količine i ekspozicije.Mikotoksin koji domaće životinje unesu u organizam, metaboliziran može preći u razne drugeorgane, mlijeko, pa u prehrambenom lancu mogu ugroziti ljudsko zdravlje.Ljudi ga unose konzumiranjem raznih proizvoda koje sadrži mikotoksine. Na pšenici i kukuruza u našem podneblju najučestalije su prisutne Fusarium vrste pa su bile čest predmet istraživanja kao paraziti, saprofiti i proizvođači mikotoksina. Na kukuruzu uz učestale Fusarium vrste, zastupljene su toksikogene vrste roda Penicillium, a posljednjih godina u većem postotku i Aspergillus vrste. Smanjenjem prisutnosti toksikogenih gljivica na biljkama u proizvodnji smanjuje se mogućnost nastanka mikotoksina. Dobra gospodarska praksa doprinosi boljem zdravstvenom stanu usjeva, što u konačnici može rezultirati smanjenom količinom mikotoksina u biljnom proizvodu. To se postiže: sjetvom tretiranog sjemena, sjetvom manje osjetljivih kultivara, pravilnim plodoredom, uravnoteženom gnojidbom dušikom, suzbijanjem štetnih organizama, pravilnim skladištenjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Bogdan Cvjetković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cvjetković Bogdan
Preventivne mjere u biljnoj proizvodnji u cilju smanjenja mikotoksina // Glasilo biljne zaštita 1/2 dodatak-Zbornik sažetaka 58.seminara / Cvjetković, Bogdan (ur.).
Opatija: Hrvatsko društvo biljne zaštite, 2014. str. 33-34 (predavanje, recenziran, kratko priopćenje, stručni)
Cvjetković Bogdan (2014) Preventivne mjere u biljnoj proizvodnji u cilju smanjenja mikotoksina. U: Cvjetković, B. (ur.)Glasilo biljne zaštita 1/2 dodatak-Zbornik sažetaka 58.seminara.
@article{article, editor = {Cvjetkovi\'{c}, B.}, year = {2014}, pages = {33-34}, keywords = {mikotoksini, preventivne mjere}, title = {Preventivne mjere u biljnoj proizvodnji u cilju smanjenja mikotoksina}, keyword = {mikotoksini, preventivne mjere}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo biljne za\v{s}tite}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, editor = {Cvjetkovi\'{c}, B.}, year = {2014}, pages = {33-34}, keywords = {mycotoxins, preventive measures}, title = {Preventive measures in plant production to reduce mycotoxins}, keyword = {mycotoxins, preventive measures}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo biljne za\v{s}tite}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font