Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1055641

Učinak proteina iz uljne pogače lana na rast i produktivnost CHO-E i HEK-293T stanica


Logarušić, Marijan; Slivac, Igor; Radošević, Kristina; Gaurina Srček, Višnja
Učinak proteina iz uljne pogače lana na rast i produktivnost CHO-E i HEK-293T stanica // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 14 (2019), 3-4; 98-104 doi:10.31895/hcptbn.14.3-4.3 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1055641 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak proteina iz uljne pogače lana na rast i produktivnost CHO-E i HEK-293T stanica
(Effect of flaxseed oil cake proteins on CHO-E and HEK-293T cells growth and productivity)

Autori
Logarušić, Marijan ; Slivac, Igor ; Radošević, Kristina ; Gaurina Srček, Višnja

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 14 (2019), 3-4; 98-104

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
uljna pogača lana ; proteinski izolat ; rekombinantni protein ; kulture stanica
(flaxseed oil cake ; protein isolate ; recombinant protein ; cell cultures)

Sažetak
Nastojanje suvremene prehrambene industrije je što učinkovitije iskoristiti organske ostatke nastale preradom sirovina u prodajne proizvode. Primjer takvog organskog ostatka je i uljna pogača, koja zaostaje nakon ekstrakcije ulja iz sjemenki lana, a zbog svog sastava proteina predstavlja potencijalnu sirovinu za primjenu u tehnologiji uzgoja stanica. Stoga je iz uljne pogače lana izoliran proteinski izolat te je ispitan njegov utjecaj na rast CHO-E i HEK-293T staničnih linija, kao i na produktivnost CHO-E stanične linije. Dokazano je da dodatak proteinskog izolata u hranjivi medij u vrlo niskim koncentracijama (0, 1 g/L i/ili 0, 2 g/L) ima pozitivan učinak na rast obje stanične linije, kao i na produktivnost CHO-E stanične linije. Međutim, dodatak većih koncentracija izolata od navedenih ne utječe pozitivno na rast obje stanične linije, odnosno na njih djeluje inhibitorno.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2016-06-3848 - Primjena proteinskih hidrolizata iz pogača lana i konoplje u medijima za uzgoj životinjskih stanica (HYDRO PEP CELL) (Gaurina Srček, Višnja, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Logarušić, Marijan; Slivac, Igor; Radošević, Kristina; Gaurina Srček, Višnja
Učinak proteina iz uljne pogače lana na rast i produktivnost CHO-E i HEK-293T stanica // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 14 (2019), 3-4; 98-104 doi:10.31895/hcptbn.14.3-4.3 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Logarušić, M., Slivac, I., Radošević, K. & Gaurina Srček, V. (2019) Učinak proteina iz uljne pogače lana na rast i produktivnost CHO-E i HEK-293T stanica. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 14 (3-4), 98-104 doi:10.31895/hcptbn.14.3-4.3.
@article{article, author = {Logaru\v{s}i\'{c}, Marijan and Slivac, Igor and Rado\v{s}evi\'{c}, Kristina and Gaurina Sr\v{c}ek, Vi\v{s}nja}, year = {2019}, pages = {98-104}, DOI = {10.31895/hcptbn.14.3-4.3}, keywords = {uljna poga\v{c}a lana, proteinski izolat, rekombinantni protein, kulture stanica}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, doi = {10.31895/hcptbn.14.3-4.3}, volume = {14}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {U\v{c}inak proteina iz uljne poga\v{c}e lana na rast i produktivnost CHO-E i HEK-293T stanica}, keyword = {uljna poga\v{c}a lana, proteinski izolat, rekombinantni protein, kulture stanica} }
@article{article, author = {Logaru\v{s}i\'{c}, Marijan and Slivac, Igor and Rado\v{s}evi\'{c}, Kristina and Gaurina Sr\v{c}ek, Vi\v{s}nja}, year = {2019}, pages = {98-104}, DOI = {10.31895/hcptbn.14.3-4.3}, keywords = {flaxseed oil cake, protein isolate, recombinant protein, cell cultures}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, doi = {10.31895/hcptbn.14.3-4.3}, volume = {14}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Effect of flaxseed oil cake proteins on CHO-E and HEK-293T cells growth and productivity}, keyword = {flaxseed oil cake, protein isolate, recombinant protein, cell cultures} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Directory of Open Access Journals
  • PROQUEST
  • JOURNAL SEEK
  • ULRICH'S
  • INDEX COPERNICUS
  • OPEN J-GATE
  • NEWJOUR
  • THE KNOWLEDGE NETWORK
  • HRČAK
  • EBSCO-HOST


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font