Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 105440

Aroma probiotičkih uzoraka jogurta s dodatkom voća


Rukavina, Helena
Aroma probiotičkih uzoraka jogurta s dodatkom voća, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 105440 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aroma probiotičkih uzoraka jogurta s dodatkom voća
(Aroma of probiotic yoghurt samples)

Autori
Rukavina, Helena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.03

Godina
2001

Stranica
60

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
komponente arome; probiotički jogurt; skladištenje
(aroma compounds; probiotic yoghurt; storage)

Sažetak
Tijekom skladištenja u jogurtu se zbivaju različite fizikalno-kemijske promjene koje dovode do promjene udjela komponenata arome. Ovaj rad prati promjene udjela komponenata arome: diacetila, etanola, acetaldehida, limunske, mliječne i octene kiseline u dva uzorka probiotičkog voćnog jogurta (breskva i borovnica) tijekom dvadesetdnevnog skladištenja pri temperaturama od +4 °C i +20 °C. Uzorci voćnog probiotičkog jogurta sadržavali su mikroorganizme: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, te vrste iz roda Bifidobacterium. Za određivanje udjela etanola, acetaldehida, limunske, mliječne i octene kiseline korištene su enzimne metode, dok je za određivanje diacetila korištena kolorimetrijska metoda. Dobiveni rezultati pokazuju da tijekom skladištenja udjel acetaldehida opada, s tim da je pri višoj temperturi tendencija pada jače izražena, dok udjel ostalih ispitivanih komponenata arome raste. Udjel diacetila i etanola raste, a razlika u temperaturi skladištenja nema značajnog utjecaja, dok je kod octene kiseline porast udjela izraženiji pri višoj temperaturi skladištenja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058301

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rukavina, Helena
Aroma probiotičkih uzoraka jogurta s dodatkom voća, 2001., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Rukavina, H. (2001) 'Aroma probiotičkih uzoraka jogurta s dodatkom voća', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rukavina, Helena}, year = {2001}, pages = {60}, keywords = {komponente arome, probioti\v{c}ki jogurt, skladi\v{s}tenje}, title = {Aroma probioti\v{c}kih uzoraka jogurta s dodatkom vo\'{c}a}, keyword = {komponente arome, probioti\v{c}ki jogurt, skladi\v{s}tenje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rukavina, Helena}, year = {2001}, pages = {60}, keywords = {aroma compounds, probiotic yoghurt, storage}, title = {Aroma of probiotic yoghurt samples}, keyword = {aroma compounds, probiotic yoghurt, storage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font