Pregled bibliografske jedinice broj: 1053848
Fizikalno kemijska svojstva kakvoće mesa zagorskog purana
Fizikalno kemijska svojstva kakvoće mesa zagorskog purana // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XXII (2020), 1; 68-74 (domaća recenzija, ostalo, stručni)
CROSBI ID: 1053848 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno kemijska svojstva kakvoće mesa zagorskog
purana
(Physical and chemical properties of Zagorje turkey
meas quality)
Autori
Bregović, Rosnana ; Marenčić, Dejan ; Tušek, Tatjana ; Jelen, Tatjana ; Pintić, Vinko ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XXII
(2020), 1;
68-74
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, ostalo, stručni
Ključne riječi
kakvoća mesa, zagorski puran, soj, spol
(meat quality, Zagorje turky, breed, sex)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi fizikalno kemijska svojstva kakvoće mesa Zagorskog purana uzgojenog u polu-intenzivnom sustavu tova. Istraživanje je provedeno na 40 jedinki od kojih je 10 bilo svijetlog soja (5 muških i 5 ženskih), 10 sivog soja (5 muških i 5 ženskih), 10 crnog soja (5 muških i 5 ženskih) i 10 brončanog soja (5 muških i 5 ženskih). Soj nije imao značajan utjecaj (P>0, 05), za razliku od spola koji je imao značajan utjecaj na fizikalno kemijske parametre kakvoće mesa (P<0, 001). Značajno veća vrijednost parametra a* je utvrđena kod purana, dok je značajno veća vrijednost parametra b* utvrđena kod purica (P<0, 05).
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Lidija Kozačinski
(autor)
Tatjana Jelen
(autor)
Dejan Marenčić
(autor)
Tatjana Tušek
(autor)
Vinko Pintić
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)