Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1053848

Fizikalno kemijska svojstva kakvoće mesa zagorskog purana


Bregović, Rosnana; Marenčić, Dejan; Tušek, Tatjana; Jelen, Tatjana; Pintić, Vinko; Kozačinski, Lidija; Cvrtila, Željka
Fizikalno kemijska svojstva kakvoće mesa zagorskog purana // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XXII (2020), 1; 68-74 (domaća recenzija, ostalo, stručni)


CROSBI ID: 1053848 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno kemijska svojstva kakvoće mesa zagorskog purana
(Physical and chemical properties of Zagorje turkey meas quality)

Autori
Bregović, Rosnana ; Marenčić, Dejan ; Tušek, Tatjana ; Jelen, Tatjana ; Pintić, Vinko ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XXII (2020), 1; 68-74

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, ostalo, stručni

Ključne riječi
kakvoća mesa, zagorski puran, soj, spol
(meat quality, Zagorje turky, breed, sex)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi fizikalno kemijska svojstva kakvoće mesa Zagorskog purana uzgojenog u polu-intenzivnom sustavu tova. Istraživanje je provedeno na 40 jedinki od kojih je 10 bilo svijetlog soja (5 muških i 5 ženskih), 10 sivog soja (5 muških i 5 ženskih), 10 crnog soja (5 muških i 5 ženskih) i 10 brončanog soja (5 muških i 5 ženskih). Soj nije imao značajan utjecaj (P>0, 05), za razliku od spola koji je imao značajan utjecaj na fizikalno kemijske parametre kakvoće mesa (P<0, 001). Značajno veća vrijednost parametra a* je utvrđena kod purana, dok je značajno veća vrijednost parametra b* utvrđena kod purica (P<0, 05).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Bregović, Rosnana; Marenčić, Dejan; Tušek, Tatjana; Jelen, Tatjana; Pintić, Vinko; Kozačinski, Lidija; Cvrtila, Željka
Fizikalno kemijska svojstva kakvoće mesa zagorskog purana // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XXII (2020), 1; 68-74 (domaća recenzija, ostalo, stručni)
Bregović, R., Marenčić, D., Tušek, T., Jelen, T., Pintić, V., Kozačinski, L. & Cvrtila, Ž. (2020) Fizikalno kemijska svojstva kakvoće mesa zagorskog purana. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XXII (1), 68-74.
@article{article, author = {Bregovi\'{c}, Rosnana and Maren\v{c}i\'{c}, Dejan and Tu\v{s}ek, Tatjana and Jelen, Tatjana and Pinti\'{c}, Vinko and Koza\v{c}inski, Lidija and Cvrtila, \v{Z}eljka}, year = {2020}, pages = {68-74}, keywords = {kakvo\'{c}a mesa, zagorski puran, soj, spol}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XXII}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Fizikalno kemijska svojstva kakvo\'{c}e mesa zagorskog purana}, keyword = {kakvo\'{c}a mesa, zagorski puran, soj, spol} }
@article{article, author = {Bregovi\'{c}, Rosnana and Maren\v{c}i\'{c}, Dejan and Tu\v{s}ek, Tatjana and Jelen, Tatjana and Pinti\'{c}, Vinko and Koza\v{c}inski, Lidija and Cvrtila, \v{Z}eljka}, year = {2020}, pages = {68-74}, keywords = {meat quality, Zagorje turky, breed, sex}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XXII}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Physical and chemical properties of Zagorje turkey meas quality}, keyword = {meat quality, Zagorje turky, breed, sex} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font