Pregled bibliografske jedinice broj: 1053594
Optimiranje parametara ekstrakcije fenolnih spojeva korijena i lista maslačka primjenom ultrazvuka visokog intenziteta
Optimiranje parametara ekstrakcije fenolnih spojeva korijena i lista maslačka primjenom ultrazvuka visokog intenziteta, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1053594 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje parametara ekstrakcije fenolnih spojeva korijena i lista maslačka primjenom ultrazvuka visokog intenziteta
(Optimization of extraction parameters of phenolic compounds from dandelion root and leaf using high intensity ultrasound)
Autori
Marić, Antonela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2016
Stranica
53
Mentor
Brnčić, Mladen
Neposredni voditelj
Dujmić, Filip ; Elez Garofulić, Ivona
Ključne riječi
ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom ; ekstrakcija ; korijen maslačka ; list maslačka ; fenolni spojevi
(Ultrasound-assisted extraction ; extraction ; dandelion root ; dandelion leaf ; phenolycs compounds)
Sažetak
Ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom visokog intenziteta je nekonvencionalna metoda ekstrakcije analita otapalom iz uzorka mehaničkim djelovanjem ultrazvučnih valova čime se postiže bolje iskorištenje uz manju potrošnju otapala i kraće vrijeme ekstrakcije, te nižu potrošnju energije. Cilj ovog rada je bio istraživanje optimalnih uvjeta ekstrakcije potpomognute ultrazvukom visokog intenziteta, te poboljšati iskorištenje ukupnih fenola iz korijena i lista maslačka. U svrhu što bolje ekstrakcije ispitana su različita otapala (50%-tna vodena otopina metanola i 70%-tna vodena otopina metanola), različito vrijeme obrade ultrazvukom visokog intenziteta ( 3, 6, 9 minuta) i različite amplitude (50%, 75% i 100%). Rezultati su pokazali da se primjenom 70%-tne vodene otopine metanola, amplitude od 100% i pri vremenu obrade ultrazvukom od 9 minuta postiže najviši ekstrakcijski kapacitet ukupnih fenola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb