Pregled bibliografske jedinice broj: 1053590
Utjecaj ekstrakcije potpomognute ultrazvukom visokog intenziteta na izolaciju ukupnih fenola i antocijana iz taloga vina
Utjecaj ekstrakcije potpomognute ultrazvukom visokog intenziteta na izolaciju ukupnih fenola i antocijana iz taloga vina, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1053590 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ekstrakcije potpomognute ultrazvukom visokog intenziteta na izolaciju ukupnih fenola i antocijana iz taloga vina
(The effect of hight intensity ultrasound assisted extraction on isolation of total phenolic and anthocyanin from wine lees)
Autori
Mofardin, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.02
Godina
2013
Stranica
45
Mentor
Brnčić, Mladen
Neposredni voditelj
Dujmić, Filip
Ključne riječi
ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom, ekstrakcija, vinski talog, fenolni spojevi, antocijani
(Ultrasound-assisted extraction, extraction, wine lees, phenolycs compaunds. Anthocyanin)
Sažetak
U posljednjih nekoliko godina raste zanimanje za istraživanje aktivnih komponenti, pogotovo polifenola iz voća i povrća zbog njihovog blagotvornog učinka na zdravlje. Ekstrakcija je vrlo bitna faza u izolaciji i identifikaciji polifenolnih spojeva. Da bi se postiglo što bolje iskorištenje koriste se novije, netoplinske metode ekstrakcije u koje spada i ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom visokog intenziteta. Ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom visokog intenziteta je nekonvencionalna metoda ekstrakcije analita otapalom iz uzorka mehaničkim djelovanjem ultrazvučnih valova čime se postiže bolje iskorištenje uz manju potrošnju otapala i kraće vrijeme ekstrakcije, te nižu potrošnju energije. Cilj ovog rada je bio istraživanje optimalnih uvjeta ekstrakcije potpomognute ultrazvukom visokog intenziteta, te poboljšati iskorištenje ukupnih fenola i ukupnih antocijana iz taloga vina. U svrhu što bolje ekstrakcije ispitana su različita otapala (destilirana voda, 30%-tna vodena otopina etanola i 50%-tna vodena otopina etanola), različito vrijeme obrade ultrazvukom visokog intenziteta ( 2, 4, 6, 8, 10 i 20 minuta) i različite amplitude (30%, 60% i 90%). Rezultati su pokazali da se primjenom 50%-tne vodene otopine etanola, amplitude od 90% i pri vremenu obrade ultrazvukom od 6 minuta postiže najviši ekstrakcijski kapacitet ukupnih fenola i ukupnih antocijana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb