Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1053590

Utjecaj ekstrakcije potpomognute ultrazvukom visokog intenziteta na izolaciju ukupnih fenola i antocijana iz taloga vina


Mofardin, Irena
Utjecaj ekstrakcije potpomognute ultrazvukom visokog intenziteta na izolaciju ukupnih fenola i antocijana iz taloga vina, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1053590 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ekstrakcije potpomognute ultrazvukom visokog intenziteta na izolaciju ukupnih fenola i antocijana iz taloga vina
(The effect of hight intensity ultrasound assisted extraction on isolation of total phenolic and anthocyanin from wine lees)

Autori
Mofardin, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.02

Godina
2013

Stranica
45

Mentor
Brnčić, Mladen

Neposredni voditelj
Dujmić, Filip

Ključne riječi
ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom, ekstrakcija, vinski talog, fenolni spojevi, antocijani
(Ultrasound-assisted extraction, extraction, wine lees, phenolycs compaunds. Anthocyanin)

Sažetak
U posljednjih nekoliko godina raste zanimanje za istraživanje aktivnih komponenti, pogotovo polifenola iz voća i povrća zbog njihovog blagotvornog učinka na zdravlje. Ekstrakcija je vrlo bitna faza u izolaciji i identifikaciji polifenolnih spojeva. Da bi se postiglo što bolje iskorištenje koriste se novije, netoplinske metode ekstrakcije u koje spada i ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom visokog intenziteta. Ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom visokog intenziteta je nekonvencionalna metoda ekstrakcije analita otapalom iz uzorka mehaničkim djelovanjem ultrazvučnih valova čime se postiže bolje iskorištenje uz manju potrošnju otapala i kraće vrijeme ekstrakcije, te nižu potrošnju energije. Cilj ovog rada je bio istraživanje optimalnih uvjeta ekstrakcije potpomognute ultrazvukom visokog intenziteta, te poboljšati iskorištenje ukupnih fenola i ukupnih antocijana iz taloga vina. U svrhu što bolje ekstrakcije ispitana su različita otapala (destilirana voda, 30%-tna vodena otopina etanola i 50%-tna vodena otopina etanola), različito vrijeme obrade ultrazvukom visokog intenziteta ( 2, 4, 6, 8, 10 i 20 minuta) i različite amplitude (30%, 60% i 90%). Rezultati su pokazali da se primjenom 50%-tne vodene otopine etanola, amplitude od 90% i pri vremenu obrade ultrazvukom od 6 minuta postiže najviši ekstrakcijski kapacitet ukupnih fenola i ukupnih antocijana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mladen Brnčić (mentor)

Avatar Url Filip Dujmić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mofardin, Irena
Utjecaj ekstrakcije potpomognute ultrazvukom visokog intenziteta na izolaciju ukupnih fenola i antocijana iz taloga vina, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mofardin, I. (2013) 'Utjecaj ekstrakcije potpomognute ultrazvukom visokog intenziteta na izolaciju ukupnih fenola i antocijana iz taloga vina', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mofardin, Irena}, year = {2013}, pages = {45}, keywords = {ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom, ekstrakcija, vinski talog, fenolni spojevi, antocijani}, title = {Utjecaj ekstrakcije potpomognute ultrazvukom visokog intenziteta na izolaciju ukupnih fenola i antocijana iz taloga vina}, keyword = {ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom, ekstrakcija, vinski talog, fenolni spojevi, antocijani}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mofardin, Irena}, year = {2013}, pages = {45}, keywords = {Ultrasound-assisted extraction, extraction, wine lees, phenolycs compaunds. Anthocyanin}, title = {The effect of hight intensity ultrasound assisted extraction on isolation of total phenolic and anthocyanin from wine lees}, keyword = {Ultrasound-assisted extraction, extraction, wine lees, phenolycs compaunds. Anthocyanin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font