Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1053587

Primjena ultrazvuka kao metode za ekstrakciju bioaktivnih spojeva iz vinskih taloga


Jovana, Tintor
Primjena ultrazvuka kao metode za ekstrakciju bioaktivnih spojeva iz vinskih taloga, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1053587 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena ultrazvuka kao metode za ekstrakciju bioaktivnih spojeva iz vinskih taloga
(Application of ultrasound as method for extraction of bioactive compounds from sediment residue of wine)

Autori
Jovana, Tintor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.07

Godina
2012

Stranica
49

Mentor
Brnčić, Mladen

Neposredni voditelj
Dujmić, Filip

Ključne riječi
ultrazvuk visokih intenziteta, ekstrakcija, antocijani, fenoli
(Hgh power ultrasound, extraction, anthocyans, phenols)

Sažetak
Ekstrakcija je postupak koji se koristi u procesima prehrambene industrije, te je često bazirana na konvencionalnimmetodama što može dovesti do gubitka na bioaktivnim komponentama u gotovim proizvodima. Posljedično, raste potreba za razvojem novih metoda ekstrakcije. Cilj ovog rada bio je razvoj brze, reproducibilne i jednostavne metode ekstrakcije ukupnih fenola i antocijana iz vinskog taloga primjenom novih netopinskih tehnologija u ovom slučaju ekstrakcije potpomognute ultrazvukom visokog inteziteta. Istraživanja su provedena uz kombinaciju tri različita otapala za ekstrakciju (destilirana voda, 30%-i 50%-tni etanol), dvije amplitude ultrazvuka (60% i 90%) te tri vremena trajanja ekstrakcije (4, 8 i 20 min). Najbolji rezultati ekstrakcije (fenola i antocijana) postignuti su uz primjenu 50%-tnog etanola kao otapala, pri amplitudi ultrazvuka 60% i vremena tretiranja od 20 min. Ekstrahirani antocijani analizirani su pomoću HPLC metode uz UV/Vis PDA detektor i monolitne kolone za kromatografsku separaciju. Dobiveni rezultati pokazuju da ultrazvučna ekstrakcija može značajno poboljšati ekstrakciju bioaktivnih spojeva, pritome postižući veću učinkovitost i kraće vrijeme ekstrakcije, uz uštedu energije i otapala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mladen Brnčić (mentor)

Avatar Url Filip Dujmić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jovana, Tintor
Primjena ultrazvuka kao metode za ekstrakciju bioaktivnih spojeva iz vinskih taloga, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jovana, T. (2012) 'Primjena ultrazvuka kao metode za ekstrakciju bioaktivnih spojeva iz vinskih taloga', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jovana, Tintor}, year = {2012}, pages = {49}, keywords = {ultrazvuk visokih intenziteta, ekstrakcija, antocijani, fenoli}, title = {Primjena ultrazvuka kao metode za ekstrakciju bioaktivnih spojeva iz vinskih taloga}, keyword = {ultrazvuk visokih intenziteta, ekstrakcija, antocijani, fenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jovana, Tintor}, year = {2012}, pages = {49}, keywords = {Hgh power ultrasound, extraction, anthocyans, phenols}, title = {Application of ultrasound as method for extraction of bioactive compounds from sediment residue of wine}, keyword = {Hgh power ultrasound, extraction, anthocyans, phenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font