Pregled bibliografske jedinice broj: 1053587
Primjena ultrazvuka kao metode za ekstrakciju bioaktivnih spojeva iz vinskih taloga
Primjena ultrazvuka kao metode za ekstrakciju bioaktivnih spojeva iz vinskih taloga, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1053587 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena ultrazvuka kao metode za ekstrakciju bioaktivnih spojeva iz vinskih taloga
(Application of ultrasound as method for extraction of bioactive compounds from sediment residue of wine)
Autori
Jovana, Tintor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2012
Stranica
49
Mentor
Brnčić, Mladen
Neposredni voditelj
Dujmić, Filip
Ključne riječi
ultrazvuk visokih intenziteta, ekstrakcija, antocijani, fenoli
(Hgh power ultrasound, extraction, anthocyans, phenols)
Sažetak
Ekstrakcija je postupak koji se koristi u procesima prehrambene industrije, te je često bazirana na konvencionalnimmetodama što može dovesti do gubitka na bioaktivnim komponentama u gotovim proizvodima. Posljedično, raste potreba za razvojem novih metoda ekstrakcije. Cilj ovog rada bio je razvoj brze, reproducibilne i jednostavne metode ekstrakcije ukupnih fenola i antocijana iz vinskog taloga primjenom novih netopinskih tehnologija u ovom slučaju ekstrakcije potpomognute ultrazvukom visokog inteziteta. Istraživanja su provedena uz kombinaciju tri različita otapala za ekstrakciju (destilirana voda, 30%-i 50%-tni etanol), dvije amplitude ultrazvuka (60% i 90%) te tri vremena trajanja ekstrakcije (4, 8 i 20 min). Najbolji rezultati ekstrakcije (fenola i antocijana) postignuti su uz primjenu 50%-tnog etanola kao otapala, pri amplitudi ultrazvuka 60% i vremena tretiranja od 20 min. Ekstrahirani antocijani analizirani su pomoću HPLC metode uz UV/Vis PDA detektor i monolitne kolone za kromatografsku separaciju. Dobiveni rezultati pokazuju da ultrazvučna ekstrakcija može značajno poboljšati ekstrakciju bioaktivnih spojeva, pritome postižući veću učinkovitost i kraće vrijeme ekstrakcije, uz uštedu energije i otapala.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb