Pregled bibliografske jedinice broj: 1053402
Mikotoksini u hrani – izloženost potrošača i javnozdravstveni značaj
Mikotoksini u hrani – izloženost potrošača i javnozdravstveni značaj // Zbornik radova "Sigurnost hrane i zaštita potrošača" / Cvetnić, Željko ; Hruškar, Mirjana (ur.).
Velika Gorica: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2020. str. 15-25 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1053402 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikotoksini u hrani – izloženost potrošača i javnozdravstveni značaj
(Mycotoxins in food - consumer exposure and public health significance)
Autori
Pleadin, Jelka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova "Sigurnost hrane i zaštita potrošača"
/ Cvetnić, Željko ; Hruškar, Mirjana - Velika Gorica : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2020, 15-25
Skup
Sigurnost hrane i zaštita potrošača
Mjesto i datum
Velika Gorica, Hrvatska, 06.03.2020
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
mikotoksini ; hrana ; kontaminacija ; javno zdravstvo
(mycotoxins ; food ; contamination ; public health)
Sažetak
Mikotoksini su toksični sekundarni metaboliti plijesni koji se smatraju jednim od najvećih prirodnih kontaminanata hrane i hrane za životinje. Njihovo intenzivnije proučavanje započelo je 1960. godine, kada je u Velikoj Britaniji došlo do pomora mladih purana, svinja i fazana kao posljedice izloženosti mikotoksinu aflatoksinu B1 kojeg je producirala plijesan Aspergillus flavus iz brašna kikirikija. Danas je poznato više stotina mikotoksina, a razlikuju se po vrstama plijesni koje ih produciraju, kemijskoj strukturi, toksičnosti i mehanizmu djelovanja. Među njima najveći javnozdravstveni značaj imaju aflatoksini (AFB1, AFB2, AFG1, AFG2, AFM1), okratoksin A (OTA), zearalenon (ZEA), deoksinivalenol (DON), fumonizini (FB1, FB2, FB3), citrinin (CIT), T-2 i HT-2 toksini (T-2/HT-2), patulin (PAT) i ergot alkaloidi (EA). Osim različite hrane biljnog podrijetla, ujedno krmiva i krmnih smjesa, mikotoksini kontaminiraju i hranu životinjskog podrijetla, a izloženost ovim tvarima u ljudi i životinja uzrokuje brojne akutne i kronične štetne učinke. Ujedno, kontaminacija poljoprivrednih proizvoda ovim toksinima uzrokuje velike ekonomske gubitke i ima negativan utjecaj na gospodarstvo zahvaćenog područja, prvenstveno zemalja u razvoju u kojima se strategije prevencije uglavnom ne primjenjuju. Razina kontaminacije ovisna je o brojnim čimbenicima, započinje još na polju i moguća je u svim fazama proizvodnje „od polja do stola“, uključujući skladištenje, a njihova pojavnost varira s obzirom na geografsko područje i klimatske uvjete proizvodne regije. Klimatske promjene svakim danom uzrokuju sve značajniju pojavnost mikotoksina, čime istraživanja u ovom području imaju sve veći javnozdravstveni značaj. Budući da je kontaminacija hrane i učestalost mikotoksikoza diljem svijeta vrlo rasprostranjena, daljnja istraživanja toksičnih učinaka ovih tvari te metoda njihove prevencije, redukcije i dekontaminacije od velikog su značaja za sigurnost potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (TMPmouldRISK) (Pleadin, Jelka, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Profili:
Jelka Pleadin
(autor)