Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1053174

Visoki hidrostatski tlak i hidrotermalne tehnologije u obradi otpada prehrambene industrije


Karlović, Sven; Bosiljkov, Tomislav; Dujmić, Filip; Brnčić, Mladen; Škegro, Marko; Ježek, Damir
Visoki hidrostatski tlak i hidrotermalne tehnologije u obradi otpada prehrambene industrije // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2. / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 163-177


CROSBI ID: 1053174 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Visoki hidrostatski tlak i hidrotermalne tehnologije u obradi otpada prehrambene industrije
(Processing of waste from food industry using high hydrostatic pressure and hydrothermal technologies)

Autori
Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Dujmić, Filip ; Brnčić, Mladen ; Škegro, Marko ; Ježek, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2.

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav

Izdavač
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2019

Raspon stranica
163-177

ISBN
978-953-7005-64-1

Ključne riječi
visoki hidrostatski tlak, hidrotermalne tehnologije, bio-otpad, prehrambena industrija
(high hydrostatic pressure, hydrothermal tehnologies, biowaste, food industry)

Sažetak
Povećanje potražnje za sve kvalitetnijim prehrambenim i farmaceutskim proizvodima, uz značajno povećanje otpada kojeg se svakodnevno stvara u industriji, dovelo je do intenzivne potrage za novim tehnologijama obrade. Veliki potencijal pokazale su hidrotermalne tehnologije za proizvodnju energije, kao i netoplinske tehnologije poput visokog hidrostatskog tlaka za poboljšanje postojećih tehnoloških operacija u prehrambenoj industriji. Obje tehnologije ispitivane su na raznim vrstama prehrambenog otpada kako bi se maksimalno iskoristio njegov potencijal te smanjio negativan utjecaj na okoliš. Visoki hidrostatski tlak u prehrambenoj industriji koristi se za inaktivaciju mikroorganizama, produženje roka trajanja i očuvanja svježine kao i nutritivnih i organoleptičkih svojstava namirnice. Primjenom tlakova do 900 (1200 u laboratoriju) MPa pri sobnoj ili povišenoj temperaturi moguće su privremene ili trajne promjene na prehrambenom materijalu odnosno nusproizvodu koji se obrađuje, uz minimalni utjecaj na aktivne tvari. Visoki hidrostatski tlak se pokazao kao vrlo efikasna metoda za ekstrakciju tvari iz biootpada povećavajući prinos ekstrakcije i kvalitetu ekstrakta, uz značajno skraćeno vrijeme ekstrakcije. Hidrotermalne tehnologije koriste termokemijski pristup kako bi se energetski bogata biomasa s velikim udjelom vlage pretvorila u koristan proizvod i energiju, čime dolazi do ekonomske i ekološke koristi, uz potpunu eliminaciju otpada i time potrebe za njegovim odlaganjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Karlović, Sven; Bosiljkov, Tomislav; Dujmić, Filip; Brnčić, Mladen; Škegro, Marko; Ježek, Damir
Visoki hidrostatski tlak i hidrotermalne tehnologije u obradi otpada prehrambene industrije // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2. / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 163-177
Karlović, S., Bosiljkov, T., Dujmić, F., Brnčić, M., Škegro, M. & Ježek, D. (2019) Visoki hidrostatski tlak i hidrotermalne tehnologije u obradi otpada prehrambene industrije. U: Šubarić, D. & Babić, J. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2.. Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 163-177.
@inbook{inbook, author = {Karlovi\'{c}, Sven and Bosiljkov, Tomislav and Dujmi\'{c}, Filip and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and \v{S}kegro, Marko and Je\v{z}ek, Damir}, year = {2019}, pages = {163-177}, keywords = {visoki hidrostatski tlak, hidrotermalne tehnologije, bio-otpad, prehrambena industrija}, isbn = {978-953-7005-64-1}, title = {Visoki hidrostatski tlak i hidrotermalne tehnologije u obradi otpada prehrambene industrije}, keyword = {visoki hidrostatski tlak, hidrotermalne tehnologije, bio-otpad, prehrambena industrija}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Karlovi\'{c}, Sven and Bosiljkov, Tomislav and Dujmi\'{c}, Filip and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and \v{S}kegro, Marko and Je\v{z}ek, Damir}, year = {2019}, pages = {163-177}, keywords = {high hydrostatic pressure, hydrothermal tehnologies, biowaste, food industry}, isbn = {978-953-7005-64-1}, title = {Processing of waste from food industry using high hydrostatic pressure and hydrothermal technologies}, keyword = {high hydrostatic pressure, hydrothermal tehnologies, biowaste, food industry}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font