Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1052718

Udio izotiocijanata u eteričnom ulju sjemenki bijele, smeđe i žute gorušice nakon klasičnih i modernih tehnika ekstrakcije


Vrca, Ivana; Đulović, Azra; Burčul, Franko; Bilušić, Tea; Blažević, Ivica
Udio izotiocijanata u eteričnom ulju sjemenki bijele, smeđe i žute gorušice nakon klasičnih i modernih tehnika ekstrakcije // Knjiga sažetaka - 26. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Galić, Nives ; Rogošić, Marko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2019. str. 34-34 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 1052718 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udio izotiocijanata u eteričnom ulju sjemenki bijele, smeđe i žute gorušice nakon klasičnih i modernih tehnika ekstrakcije
(Isothiocyanate content in seed essential oils from white, brown and yellow mustard after conventional and modern extraction techniques)

Autori
Vrca, Ivana ; Đulović, Azra ; Burčul, Franko ; Bilušić, Tea ; Blažević, Ivica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Knjiga sažetaka - 26. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Galić, Nives ; Rogošić, Marko - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2019, 34-34

ISBN
978-953-6894-67-3

Skup
26. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera (26HSKIKI) ; 4. simpozij Vladimir Prelog

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 09.04.2019. - 12.04.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
izotiocijanati ; Sinapis alba ; Brassica juncea ; Brassica nigra ; mikrovalovima potpomognuta izolacija ; GC-FID
(isothiocyanates ; Sinapis alba ; Brassica juncea ; Brassica nigra ; microwave-assisted isolation ; hydrodestilation ; extraction ; SEM ; GC-FID)

Sažetak
Bijela (Sinapis alba L.), smeđa (Brassica juncea L.) i crna (Brassica nigra L.) gorušica spadaju u porodicu Brassicaceae koja je poznata po zastupljenosti biološki aktivnih spojeva -glukozinolata. Oštećenjem biljnog tkiva glukozinolati dolaze u kontakt s endogenim enzimom mirozinazom, pri čemu nastupa njihova hidroliza i nastaje niz hlapljivih i biološki aktivnih spojeva. 1 U razgradne produkte glukozinolata spadaju i izotiocijanati, biološki aktivni spojevi koji su odgovorni za karakterističnu aromu gorušice. Glukozinolat karakterističan za bijelu gorušicu je sinalbin (4-hidroksibenzil glukozinolat) čijom hidrolizom nastaje benzil-izotiocijanat, dok je kod smeđe i crne gorušice glavni glukozinolat sinigrin (alil-glukozinolat) čijom hidrolizom nastaje alil-izotiocijanat. 2, 3 Uz lipidnu komponentu koja sačinjava veliki dio kemijskog sastava sjemenki gorušice (20-30%), sjemenke sadrže i eterična ulja. Cilj ovoga istraživanja bio je ekstrahirati eterična ulja iz bijele, smeđe i crne gorušice koristeći klasične tehnike ekstrakcije (destilacija u aparaturi po Clevengeru i ekstrakcija nakon autolize) te modernu tehniku ekstrakcije mikrovalovima. 4 Nadalje, cilj rada bio je odrediti iscrpak eteričnih ulja i udio glavnih spojeva u njima nakon provedenih ekstrakcijskih postupaka uz pomoć tehnike plinske kromatografije s plameno ionizacijskim detektorom (GC-FID). Također, u istraživanju je ispitana površinska struktura različitih sjemenki gorušice koristeći tehnike optičke i pretražne elektronske mikroskopije (SEM).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-1316 - Biljke kao izvor bioaktivnih sumporovih spojeva te njihova sposobnost hiperakumulacije metala (BioSMe) (Blažević, Ivica, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ivica Blažević (autor)

Avatar Url Franko Burčul (autor)

Avatar Url Tea Bilušić (autor)

Avatar Url Azra Đulović (autor)

Avatar Url Ivana Vrca (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vrca, Ivana; Đulović, Azra; Burčul, Franko; Bilušić, Tea; Blažević, Ivica
Udio izotiocijanata u eteričnom ulju sjemenki bijele, smeđe i žute gorušice nakon klasičnih i modernih tehnika ekstrakcije // Knjiga sažetaka - 26. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Galić, Nives ; Rogošić, Marko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2019. str. 34-34 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Vrca, I., Đulović, A., Burčul, F., Bilušić, T. & Blažević, I. (2019) Udio izotiocijanata u eteričnom ulju sjemenki bijele, smeđe i žute gorušice nakon klasičnih i modernih tehnika ekstrakcije. U: Galić, N. & Rogošić, M. (ur.)Knjiga sažetaka - 26. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera.
@article{article, author = {Vrca, Ivana and \DJulovi\'{c}, Azra and Bur\v{c}ul, Franko and Bilu\v{s}i\'{c}, Tea and Bla\v{z}evi\'{c}, Ivica}, year = {2019}, pages = {34-34}, keywords = {izotiocijanati, Sinapis alba, Brassica juncea, Brassica nigra, mikrovalovima potpomognuta izolacija, GC-FID}, isbn = {978-953-6894-67-3}, title = {Udio izotiocijanata u eteri\v{c}nom ulju sjemenki bijele, sme\dje i \v{z}ute goru\v{s}ice nakon klasi\v{c}nih i modernih tehnika ekstrakcije}, keyword = {izotiocijanati, Sinapis alba, Brassica juncea, Brassica nigra, mikrovalovima potpomognuta izolacija, GC-FID}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vrca, Ivana and \DJulovi\'{c}, Azra and Bur\v{c}ul, Franko and Bilu\v{s}i\'{c}, Tea and Bla\v{z}evi\'{c}, Ivica}, year = {2019}, pages = {34-34}, keywords = {isothiocyanates, Sinapis alba, Brassica juncea, Brassica nigra, microwave-assisted isolation, hydrodestilation, extraction, SEM, GC-FID}, isbn = {978-953-6894-67-3}, title = {Isothiocyanate content in seed essential oils from white, brown and yellow mustard after conventional and modern extraction techniques}, keyword = {isothiocyanates, Sinapis alba, Brassica juncea, Brassica nigra, microwave-assisted isolation, hydrodestilation, extraction, SEM, GC-FID}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font