Pregled bibliografske jedinice broj: 1052718
Udio izotiocijanata u eteričnom ulju sjemenki bijele, smeđe i žute gorušice nakon klasičnih i modernih tehnika ekstrakcije
Udio izotiocijanata u eteričnom ulju sjemenki bijele, smeđe i žute gorušice nakon klasičnih i modernih tehnika ekstrakcije // Knjiga sažetaka - 26. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Galić, Nives ; Rogošić, Marko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2019. str. 34-34 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1052718 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udio izotiocijanata u eteričnom ulju sjemenki bijele, smeđe i žute gorušice nakon klasičnih i modernih tehnika ekstrakcije
(Isothiocyanate content in seed essential oils from white, brown and yellow mustard after conventional and modern extraction techniques)
Autori
Vrca, Ivana ; Đulović, Azra ; Burčul, Franko ; Bilušić, Tea ; Blažević, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Knjiga sažetaka - 26. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
/ Galić, Nives ; Rogošić, Marko - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2019, 34-34
ISBN
978-953-6894-67-3
Skup
26. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera (26HSKIKI) ; 4. simpozij Vladimir Prelog
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 09.04.2019. - 12.04.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
izotiocijanati ; Sinapis alba ; Brassica juncea ; Brassica nigra ; mikrovalovima potpomognuta izolacija ; GC-FID
(isothiocyanates ; Sinapis alba ; Brassica juncea ; Brassica nigra ; microwave-assisted isolation ; hydrodestilation ; extraction ; SEM ; GC-FID)
Sažetak
Bijela (Sinapis alba L.), smeđa (Brassica juncea L.) i crna (Brassica nigra L.) gorušica spadaju u porodicu Brassicaceae koja je poznata po zastupljenosti biološki aktivnih spojeva -glukozinolata. Oštećenjem biljnog tkiva glukozinolati dolaze u kontakt s endogenim enzimom mirozinazom, pri čemu nastupa njihova hidroliza i nastaje niz hlapljivih i biološki aktivnih spojeva. 1 U razgradne produkte glukozinolata spadaju i izotiocijanati, biološki aktivni spojevi koji su odgovorni za karakterističnu aromu gorušice. Glukozinolat karakterističan za bijelu gorušicu je sinalbin (4-hidroksibenzil glukozinolat) čijom hidrolizom nastaje benzil-izotiocijanat, dok je kod smeđe i crne gorušice glavni glukozinolat sinigrin (alil-glukozinolat) čijom hidrolizom nastaje alil-izotiocijanat. 2, 3 Uz lipidnu komponentu koja sačinjava veliki dio kemijskog sastava sjemenki gorušice (20-30%), sjemenke sadrže i eterična ulja. Cilj ovoga istraživanja bio je ekstrahirati eterična ulja iz bijele, smeđe i crne gorušice koristeći klasične tehnike ekstrakcije (destilacija u aparaturi po Clevengeru i ekstrakcija nakon autolize) te modernu tehniku ekstrakcije mikrovalovima. 4 Nadalje, cilj rada bio je odrediti iscrpak eteričnih ulja i udio glavnih spojeva u njima nakon provedenih ekstrakcijskih postupaka uz pomoć tehnike plinske kromatografije s plameno ionizacijskim detektorom (GC-FID). Također, u istraživanju je ispitana površinska struktura različitih sjemenki gorušice koristeći tehnike optičke i pretražne elektronske mikroskopije (SEM).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-1316 - Biljke kao izvor bioaktivnih sumporovih spojeva te njihova sposobnost hiperakumulacije metala (BioSMe) (Blažević, Ivica, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Ivica Blažević
(autor)
Franko Burčul
(autor)
Tea Bilušić
(autor)
Azra Đulović
(autor)
Ivana Vrca
(autor)