Pregled bibliografske jedinice broj: 1052666
Salvia officinalis L. – mala tvornica spojeva. Varijacije među jedinkama
Salvia officinalis L. – mala tvornica spojeva. Varijacije među jedinkama // 26. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka / Galić, Nives ; Rogošić, Marko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2019. str. 91-91 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1052666 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Salvia officinalis L. – mala tvornica spojeva. Varijacije među jedinkama
(Salvia officinalis L. – a small factory of compounds. Variations among individuals)
Autori
Glumac, Mateo ; Jažo, Zvonimir ; Radić, Josip ; Granić, Glorija ; Folo, Franka ; Drventić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
26. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka
/ Galić, Nives ; Rogošić, Marko - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2019, 91-91
ISBN
978-953-6894-67-3
Skup
26. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera (26HSKIKI) ; 4. simpozij Vladimir Prelog
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 09.04.2019. - 12.04.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Salvia officinalis L., plinsko/masena kromatografija (GC/MS), analiza skenirajućim elektronskim mikroskopom (SEM)
(Salvia officinalis L., gas chromatograph/mass spectrometer analysis (GC/MS), scanning electrone microscopy characterization (SEM))
Sažetak
Salvia officinalis ili kadulja iz porodice Lamiaceae je višegodišnja niska grmolika biljka karakteristična za zemlje mediteranskog bazena. Znanstvena istraživanja dokazuju kako porodica obuhvaća više od 900 različitih vrsta [1]. Posebnu uporabu ima u prehrambenoj industriji kao konzervans i antioksidans. Zbog širokog spektra antioksidacijskih spojeva, ulje kadulje koristi se kao zamjena za sintetske antioksidanse kao što je butilirani hidroksitoluen, a antioksidacijsko i inhibirajuće djelovanje kadulje na pojedine bakterijske vrste razlog je širokoj uporabi ulja kadulje i u farmaceutskoj industriji [1]. U rujnu 2018. na području srednje Dalmacije prikupljeno je sedam uzoraka kadulje izvan sezone cvatnje. Uzorkovani su gornji dijelovi biljaka koji su osušeni i pripremljeni za analizu sadržanih isparljivih spojeva. Izolacija isparljivih spojeva provedena je hidrodestilacijom u aparaturi izvedbe Clevenger. Zbog smanjenja gubitaka isparljivih spojeva i što većeg prinosa ulja iz biljke korišten je pentanska zamka. GC/MS (engl. gas chromatography/mass spectrometry) analizom identificirane su 24 kemijske komponente koje, prosječno, zajedno čine 96 % ukupne mase eteričnog ulja kadulje. Eterična ulja dalmatinske kadulje cijenjena su u svijetu zbog niskog udjela kamfora (<20 %) te visokog udjela α‐ i β‐ tujona (2), a to potvrđuju dobiveni eksperimentalni podatci. Udio kamfora iznosi prosječno 21, 1 % dok se u većoj količini nalazi α‐tujon s prosječno 24, 1 % na sedam analiziranih uzoraka. Sama pojava veće količine kamfora pokazuje minimalna odstupanja od očekivanih što se može objasniti činjenicom da kadulja nije brana za vrijeme sezone cvata kada je udio kamfora najniži. Količina α‐tujona najniža je za vrijeme cvata biljke dok su visoke vrijednosti karakteristične za kraj ljeta te u jesen i zimu kada su zabilježeni rezultati >40 % [2]. 1, 8‐ cineol čini prosječno 9, 3 % sastava ulja što odgovara očekivanim vrijednostima prinosa (3 – 12 %). Sama količina 1, 8‐cineola najviša je u vrijeme cvata kadulje [2]. Razina viridiflorola (prosječno 7 %) veoma je visoka u odnosu na pronađene razine kod drugih autora. Komponente s prosječnom vrijednosti nešto višom od 6 % ukupne količine ulja su kamfen, β‐tujon i α‐ pinen, dok su udjeli ostalih spojeva zanemarivo mali. Uz GC/MS analizu, uzorci su istraženi i skenirajućim elektronskim mikroskopom (SEM), a rezultati su prikazani u radu u obliku SEM fotografija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split