Pregled bibliografske jedinice broj: 1052605
Udio eruka kiseline u uljima iz sjemenki gorušica nakon primjena različitih tehnika ekstrakcije te njezina gastrointestinalna stabilnost
Udio eruka kiseline u uljima iz sjemenki gorušica nakon primjena različitih tehnika ekstrakcije te njezina gastrointestinalna stabilnost // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 114-114 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1052605 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udio eruka kiseline u uljima iz sjemenki gorušica
nakon primjena različitih tehnika ekstrakcije te
njezina gastrointestinalna stabilnost
(The content of erucic acid in the oil from mustard
seeds after different extraction technique and its
gastrointestinal stability)
Autori
Vrca, Ivana ; Jokić, Stela ; Soldo, Barbara ; Bilušić, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA
/ Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019, 114-114
ISBN
978-953-7005-66-5
Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina, 24.10.2019. - 25.10.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
gorušica ; superkritična CO 2 ekstrakcija ; Soxhlet ekstrakcija ; eruka kiselina ; gastrointestinalna stabilnost
(mustard ; supercritical CO 2 extraction ; Soxhlet extraction ; erucic acid ; gastrointestinal stability)
Sažetak
Gorušica spada u porodicu Brassiceae te se u prehrambenoj industriji najviše koristi za proizvodnju senfa iz sjemenki gorušice. Osim prehrambene namjene, gorušica je poznata i po svojoj biološkoj vrijednosti budući je izvor biološki aktivnih spojeva iz skupine glukozinolata koji imaju antitumorsko, antioksidacijsko, antimikrobno djelovanje. Sjemenke gorušice sadrže u prosjeku od 36 do 46 % ulja. U ovom istraživanju ciljevi su bili sljedeći: a) odrediti iscrpak ulja iz sjemenki crne, bijele, smeđe i divlje gorušice primjenom superkritične CO 2 i Soxhlet estrakcije, b) analizirati sastav masnih kiselina s posebnim osvrtom na udio eruka kiseline u uljima primjenom GC-FID tehnike, c) odrediti oksidacijsku stabilnost ulja iz sjemenki gorušica Rancimat metodom d) odrediti gastrointestinalnu stabilnost eruka kiseline nakon simuliranog dvofaznog modela probave koristeći ljudske probavne sokove (želudac i tanko crijevo). U uljima iz sjemenki svih odabranih vrsta gorušica prevladava eruka kiselina (21 – 48 %) kao glavna masna kiselina. Ipak, njezin je udio nešto manji (u prosjeku 35 %) nakon primjene superkritične CO 2 ekstrakcije u odnosu na Soxhlet ekstrakciju. Najveći udio eruka kiseline imao je uzorak sjemenki crne gorušice (48 %).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-1316 - Biljke kao izvor bioaktivnih sumporovih spojeva te njihova sposobnost hiperakumulacije metala (BioSMe) (Blažević, Ivica, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split