Pregled bibliografske jedinice broj: 1052524
Mogućnosti primjene ultrazvuka u obradi i valorizaciji nusproizvoda i otpada prehrambene industrije
Mogućnosti primjene ultrazvuka u obradi i valorizaciji nusproizvoda i otpada prehrambene industrije // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2. / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 145-161
CROSBI ID: 1052524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti primjene ultrazvuka u obradi i valorizaciji nusproizvoda i otpada prehrambene industrije
(Possibilities of applying ultrasound in processing and valorisation of by-products and waste in food industry)
Autori
Dujmić, Filip ; Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Ježek, Damir ; Marelja, Marko ; Brnčić, Mladen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije - Knjiga 2.
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav
Izdavač
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2019
Raspon stranica
145-161
ISBN
978-953-7005-64-1
Ključne riječi
ultrazvuk ; kavitacija ; snaga ; amplituda ; frekvencija ; sporedni proizvodi ; otpad ; ekstrakcija ; inaktivacija ; polifenoli ; vinski talog ; komina ; pektin ; masline ; voće ; povrće ; bioaktivni spojevi
(ultrasound ; cavitation ; strength ; amplitude ; frequency ; by-products ; waste ; extraction ; inactivation ; polyphenols ; wine sediment ; fireplace ; pectin ; olives ; fruit ; vegetables ; bioactive compounds)
Sažetak
Povećanje proizvodnje zaliha hrane kako bi se prehranila sve veća svjetska populacija postaju kritični problem širom svijeta. Prehrambena industrija samo u EU godišnje proizvede oko 100 milijuna tona hrane. Prilikom žetve i prerade usjeva nastaju velike količine otpada što predstavlja veliku prijetnju zbog zagađenja okoliša, a mogući su i izvor različitih zaraznih bolesti zbog nedostatka adekvatnih deponija otpada. Nusproizvodi prehrambene industrije mogu biti bogat izvor visokovrijednih sastojaka kao što su bioaktivni spojevi, pektin, škrob, vitamini, karotenoidi, esencijalna ulja, bjelančevine, ugljikohidrati, ulje, vitamini, minerali i masti, koji se mogu preraditi u proizvode s dodanom vrijednošću. Primjenom netoplinske i ekološki prihvatljive tehnologije kao što je ultrazvuk visokih intenziteta u postupcima ekstrakcije, inaktivacije mikroorganizama, pasterizacije, homogenizacije, kao predtretman sušenju i kristalizaciji, postiže se značajno povećanje uspješnosti u odnosu na klasične procese. Povećanjem iskoristivosti, tj. Povećanjem ekonomske isplativosti primjenom ultrazvuka, a ovisno o njegovu intenzitetu, ultrazvuk se može primijeniti za obradu otpada iz vinarske industrije (vinski talog, trop(komina)), obradu i preradu maslina (komina), proizvodnju sokova pulpa i komina te proizvodnju rajčica za dobivanje novih proizvoda s dodanom vrijednosti. Služi i za dobivanje alternativnih prehrambenih proizvoda, dodataka hrani kao što su bioaktivni spojevi, antocijani, flavonoidi, arome, vitamini, minerali, pektin, škrob, protein i celuloza. Osim za obradu nusproizvoda prehrambene industrije ultrazvuk se može primijeniti i za obradu otpadnih voda u postupcima degradacija kontaminanata, dezinfekcije vode, proizvodnje bioplina i boja. Primjenom odgovarajuće tehnike i postupka obrade, u proizvodnji hrane može se značajno smanjiti količina novonastalog otpada iz prehrambene industrije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Bosiljkov
(autor)
Sven Karlović
(autor)
Mladen Brnčić
(autor)
Filip Dujmić
(autor)
Marko Marelja
(autor)
Damir Ježek
(autor)