Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1052118

PREBIOTSKI UČINAK PRIPRAVKA PLEMENITE PEČURKE U JANJADI


Pajurin, Luka; Špoljarič, Daniel; Mihelić, Damir; Njari, Bela; Šimpraga, Borka; Hrković-Porobija, Amina; Popović, Maja
PREBIOTSKI UČINAK PRIPRAVKA PLEMENITE PEČURKE U JANJADI // BOOK OF ABSTRACTS
Zagreb, Hrvatska, 2020. str. /-/ (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1052118 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PREBIOTSKI UČINAK PRIPRAVKA PLEMENITE PEČURKE U JANJADI
(PREBIOTIC EFFECTS OF WHITE BUTTON MUSHROOM (AGARICUS BISPORUS) IN LAMB FEED)

Autori
Pajurin, Luka ; Špoljarič, Daniel ; Mihelić, Damir ; Njari, Bela ; Šimpraga, Borka ; Hrković-Porobija, Amina ; Popović, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
BOOK OF ABSTRACTS / - , 2020, /-/

Skup
2nd Congress of Croatian Society for Mucosal Immunology (CSI) with International Participation

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 27.02.2020. - 29.02.2020

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan

Ključne riječi
prebiotik, janje, Lička pramenka, plemenita pečurka
(prebiotic, lamb, Lika pramenka breed, white button mushrooms)

Sažetak
Opasnosti korištenja antibiotskih poticatelja rasta u hrani za životinje po ljudsko zdravlje i/ili zlouporaba antibiotskih poticatelja rasta, dovele su do zabrane njihove uporabe u Europskoj Uniji (Regulation EC No. 1831/2003). Posljedice zabrane upotrebe antibiotskih poticatelja rasta očituju se kako u slabijoj iskoristivosti hrane i smanjenju proizvodnih osobina, tako i u povećanom mortalitetu i morbiditetu životinja, stoga je nužno pronaći alternativne održive metode kontrole stresnih činitelja na zdravlje životinja odgovarajućim sustavima hranidbe. Kao zemlji članici EU od 01.07.2013. godine, za Republiku Hrvatsku je nužno prihvaćanje propisa EU te priključivanje europskim znanstvenim trendovima u veterinarskoj medicini u cilju utvrđivanja relevantnih zdravstvenih kriterija, kao i znanstveno utemeljenih preporuka za uporabu alternativa antibiotskim poticatelja rasta u hrani. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati mogući prebiotski učinak svježe i/ili suhe biomase plemenite pečurke dodane u dnevni obrok janjadi tijekom 6 tjedana. Ovo istraživanje je dio HRZZ projekta “Inovativni funkcionalni proizvodi od janjećeg mesa“ (IP-2016-06-3685) za koje je dobivena Odluka Etičkog povjerenstva u veterinarstvu (klasa 640-01/16-17/54 ; Ur. broj 25161-01/139-16-2) od strane Veterinarskog fakulteta i Rješenje od Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane (klasa: UP/I-322-01/17-01/31 ; Ur. br.: 525-10/052917-2). Istraživanje je provedeno od svibnja do srpnja 2019. godine na 60 odabranih janjadi pasmine Lička pramenka u dobi od 90 dana (ojanjenih od 15.2. do 1.3. 2019.) porijekom iz farme ovaca u vlasništvu tvrtke GEA-COM d.o.o. (Budačka Rijeka, općina Krnjak), koja se nalazi u Velikoj Crkvini, općina Krnjak. Janjad u pokusu ovisno o načinu hranjenja podijeljena je u 3 skupine: 1. skupina janjadi je 42 dana držana u ograđenom prostoru te je kontrolirano hranjena, odnosno svaka životinja je prosječno konzumirala 0, 85 kg hrane na dan čiji je dnevni sastav po životinji bio: 400 g zelene mase (dnevni otkos s pašnjaka s područja Velike Crkvine) ; 667 g sijena (otkos zelene mase s pašnjaka s područja Velike Crkvine sušen na prirodnoj temperaturi do pripreme sijena u periodu od svibnja do srpnja 2019. godine) ; 200 g komercijalne krmna smjesa za janjad s 16% proteina recepture KUŠIĆ PROMET d.o.o.. ; 2. skupina janjadi je 42 dana držana u ograđenom prostoru te je kontrolirano hranjena, odnosno svaka životinja je prosječno konzumirala 0, 85 kg hrane na dan čiji je dnevni sastav po životinji bio: 400 g zelene mase (dnevni otkos s pašnjaka s područja Velike Crkvine) ; 667 g sijena (otkos zelene mase s pašnjaka s područja Velike Crkvine sušen na prirodnoj temperaturi do pripreme sijena u periodu od svibnja do srpnja 2019. godine) ; 200 g komercijalne krmna smjesa za janjad s 16% proteina recepture KUŠIĆ PROMET d.o.o.. u koju se dnevno umješavalo 15% svježih plemenitih pečurki ; 3. skupina janjadi je 42 dana držana u ograđenom prostoru te je kontrolirano hranjena, odnosno svaka životinja je prosječno konzumirala 0, 85 kg hrane na dan čiji je dnevni sastav po životinji bio: 400 g zelene mase (dnevni otkos s pašnjaka s područja Velike Crkvine) ; 667 g sijena (otkos zelene mase s pašnjaka s područja Velike Crkvine sušen na prirodnoj temperaturi do pripreme sijena u periodu od svibnja do srpnja 2019. godine) ; 200 g komercijalne peletirane krmne smjese za janjad s 16% proteina recepture KUŠIĆ PROMET d.o.o.. u koju je umješano 1.5% suhog praha plemenite pečurke. Životinjama su na početku i na kraju pokusa uzimani obrisci sluznice rektuma za mikrobiološke analize, odnosno za analizu metodom na MRS agaru u mikroaerofilnim uvjetima za dokazivanje prisutnosti i brojanje Lactobacillus sp.. Na kraju pokusa iz obrisaka sluznice rektuma janjadi iz skupina 2 i 3 za u prosjeku od 37, 2 % utvrđen je veći broj bakterije Lactobacillus sp. u odnosu na janjad iz kontrole skupine (skupina 1). Pri tome je zabilježeno da je suha biomasa pripravka plemenite pečurke dodana u dnevni obrok janjadi na kraju pokusa imala za 7, 8 % jači učinak na rast bakterije Lactobacillus sp. u odnosu na dodanu svježu biomasu plemenite pečurke. Utvrđeni prebiotski učinak biomase plemenite gljive indikativani je pokazatelji opravdanosti umješavanja te gljive, a time i njezinih djelatnih tvari u krmne smjese u intenzivnom uzgoju domaćih životinja bez APR.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3685 - INOVATIVNI FUNKCIONALNI PROIZVODI OD JANJEĆEG MESA (INOJANJETINA) (Popović, Maja, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Pajurin, Luka; Špoljarič, Daniel; Mihelić, Damir; Njari, Bela; Šimpraga, Borka; Hrković-Porobija, Amina; Popović, Maja
PREBIOTSKI UČINAK PRIPRAVKA PLEMENITE PEČURKE U JANJADI // BOOK OF ABSTRACTS
Zagreb, Hrvatska, 2020. str. /-/ (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, znanstveni)
Pajurin, L., Špoljarič, D., Mihelić, D., Njari, B., Šimpraga, B., Hrković-Porobija, A. & Popović, M. (2020) PREBIOTSKI UČINAK PRIPRAVKA PLEMENITE PEČURKE U JANJADI. U: BOOK OF ABSTRACTS.
@article{article, author = {Pajurin, Luka and \v{S}poljari\v{c}, Daniel and Miheli\'{c}, Damir and Njari, Bela and \v{S}impraga, Borka and Hrkovi\'{c}-Porobija, Amina and Popovi\'{c}, Maja}, year = {2020}, pages = {/-/}, keywords = {prebiotik, janje, Li\v{c}ka pramenka, plemenita pe\v{c}urka}, title = {PREBIOTSKI U\v{C}INAK PRIPRAVKA PLEMENITE PE\v{C}URKE U JANJADI}, keyword = {prebiotik, janje, Li\v{c}ka pramenka, plemenita pe\v{c}urka}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pajurin, Luka and \v{S}poljari\v{c}, Daniel and Miheli\'{c}, Damir and Njari, Bela and \v{S}impraga, Borka and Hrkovi\'{c}-Porobija, Amina and Popovi\'{c}, Maja}, year = {2020}, pages = {/-/}, keywords = {prebiotic, lamb, Lika pramenka breed, white button mushrooms}, title = {PREBIOTIC EFFECTS OF WHITE BUTTON MUSHROOM (AGARICUS BISPORUS) IN LAMB FEED}, keyword = {prebiotic, lamb, Lika pramenka breed, white button mushrooms}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font