Pregled bibliografske jedinice broj: 1051223
Utjecaj dodavanja plemenite pečurke (Agaricus bisporus) u obroke na oksidativnu stabilnost mesa janjadi ličke pramenke
Utjecaj dodavanja plemenite pečurke (Agaricus bisporus) u obroke na oksidativnu stabilnost mesa janjadi ličke pramenke // Zbornik sažetaka
Vodice, Hrvatska, 2020. str. 226-227 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1051223 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodavanja plemenite pečurke (Agaricus bisporus) u obroke na oksidativnu stabilnost mesa janjadi ličke pramenke
(Effect of dietary supplementation of button mushroom (Agaricus bisporus) on oxidative stability of Lika pramenka lamb meat)
Autori
Kiš, Goran ; Mikuš, Tomislav ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka ; Pajurin, Luka ; Špoljarić, Danijel ; Špoljarić, Branimira ; Vince, Silvijo ; Kljak, Kristina ; Popović, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ - , 2020, 226-227
Skup
55. Hrvatski 15. Međunarodni Simpozij Agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
plemenita pečurka, oksidativna stabilnost mesa, TBARS, lička pramenka
(button mushroom, meat oxidative stability, TBARS, Lika pramenka lambs)
Sažetak
Poznato je djelovanje dodavanja plemenite pečurke (Agaricus bisporus) hrani za životinje kao promotora zdravlja i proizvodnosti domaćih životinja. Dokazano je da dodavanje plemenite pečurke obrocima za ovce snižava kolesterol, no nije poznat i učinak na kvalitativne osobine mesa. Stoga je cilj ovog rada utvrditi utjecaj dodavanja plemenite pečurke u obroke na oksidativnu stabilnost mesa janjadi. Kao pokazatelj oksidativne stabilnosti mesa koristio se tiobarbiturni test (TBARS). Osamnaest janjadi, pasmine lička pramenka, bilo je podijeljeno u tri jednake skupine (kontrolna, te pokusne skupine s dodatkom 2% svježe i suhe plemenite pečurke). Nakon pokusnog perioda od 35 dana uzeti su uzorci mesa, te je određen udio masti i TBARS 0., 3., i 6. dan. Utjecaj dodavanje svježe : suhe plemenite pečurke imao je statistički značajan utjecaj (p≤0, 05) na količinu masti u mesu janjadi (11, 0 : 16, 2), no nije se statistički razlikovao od kontrolne skupine. Vrijednosti TBARS-a očekivano su rasle od 0. do 6. dana (0, 1 : 1, 4), te se značajno se razlikuju u vrijednostima 3. dan, između mesa janjadi hranjenih standardnim obrokom i obrokom sa svježim gljivama (0, 97 : 0, 86), dok kod obroka sa suhim gljivama nije bilo značajnih razlika između niti jedne grupe janjadi. Zaključujemo da dodavanje plemenite pečurke u obroke janjadi djeluje na promjene oksidativne stabilnosti mesa, no budući da su najmanje vrijednosti TBARS-a bile kod janjadi s najnižim sadržajem masti, te navedene razlike nisu bile statistički značajne između kontrolne skupine i pokusnih, daljnja istraživanja u objašnjenju dobivenih rezultata biti će potrebna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3685 - INOVATIVNI FUNKCIONALNI PROIZVODI OD JANJEĆEG MESA (INOJANJETINA) (Popović, Maja, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Mikuš
(autor)
Daniel Špoljarić
(autor)
Branimira Špoljarić
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Maja Popović
(autor)
Silvijo Vince
(autor)
Kristina Kljak
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Luka Pajurin
(autor)
Goran Kiš
(autor)