Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1051223

Utjecaj dodavanja plemenite pečurke (Agaricus bisporus) u obroke na oksidativnu stabilnost mesa janjadi ličke pramenke


Kiš, Goran; Mikuš, Tomislav; Kozačinski, Lidija; Cvrtila, Željka; Pajurin, Luka; Špoljarić, Danijel; Špoljarić, Branimira; Vince, Silvijo; Kljak, Kristina; Popović, Maja
Utjecaj dodavanja plemenite pečurke (Agaricus bisporus) u obroke na oksidativnu stabilnost mesa janjadi ličke pramenke // Zbornik sažetaka
Vodice, Hrvatska, 2020. str. 226-227 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 1051223 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodavanja plemenite pečurke (Agaricus bisporus) u obroke na oksidativnu stabilnost mesa janjadi ličke pramenke
(Effect of dietary supplementation of button mushroom (Agaricus bisporus) on oxidative stability of Lika pramenka lamb meat)

Autori
Kiš, Goran ; Mikuš, Tomislav ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka ; Pajurin, Luka ; Špoljarić, Danijel ; Špoljarić, Branimira ; Vince, Silvijo ; Kljak, Kristina ; Popović, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka / - , 2020, 226-227

Skup
55. Hrvatski 15. Međunarodni Simpozij Agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
plemenita pečurka, oksidativna stabilnost mesa, TBARS, lička pramenka
(button mushroom, meat oxidative stability, TBARS, Lika pramenka lambs)

Sažetak
Poznato je djelovanje dodavanja plemenite pečurke (Agaricus bisporus) hrani za životinje kao promotora zdravlja i proizvodnosti domaćih životinja. Dokazano je da dodavanje plemenite pečurke obrocima za ovce snižava kolesterol, no nije poznat i učinak na kvalitativne osobine mesa. Stoga je cilj ovog rada utvrditi utjecaj dodavanja plemenite pečurke u obroke na oksidativnu stabilnost mesa janjadi. Kao pokazatelj oksidativne stabilnosti mesa koristio se tiobarbiturni test (TBARS). Osamnaest janjadi, pasmine lička pramenka, bilo je podijeljeno u tri jednake skupine (kontrolna, te pokusne skupine s dodatkom 2% svježe i suhe plemenite pečurke). Nakon pokusnog perioda od 35 dana uzeti su uzorci mesa, te je određen udio masti i TBARS 0., 3., i 6. dan. Utjecaj dodavanje svježe : suhe plemenite pečurke imao je statistički značajan utjecaj (p≤0, 05) na količinu masti u mesu janjadi (11, 0 : 16, 2), no nije se statistički razlikovao od kontrolne skupine. Vrijednosti TBARS-a očekivano su rasle od 0. do 6. dana (0, 1 : 1, 4), te se značajno se razlikuju u vrijednostima 3. dan, između mesa janjadi hranjenih standardnim obrokom i obrokom sa svježim gljivama (0, 97 : 0, 86), dok kod obroka sa suhim gljivama nije bilo značajnih razlika između niti jedne grupe janjadi. Zaključujemo da dodavanje plemenite pečurke u obroke janjadi djeluje na promjene oksidativne stabilnosti mesa, no budući da su najmanje vrijednosti TBARS-a bile kod janjadi s najnižim sadržajem masti, te navedene razlike nisu bile statistički značajne između kontrolne skupine i pokusnih, daljnja istraživanja u objašnjenju dobivenih rezultata biti će potrebna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3685 - INOVATIVNI FUNKCIONALNI PROIZVODI OD JANJEĆEG MESA (INOJANJETINA) (Popović, Maja, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Kiš, Goran; Mikuš, Tomislav; Kozačinski, Lidija; Cvrtila, Željka; Pajurin, Luka; Špoljarić, Danijel; Špoljarić, Branimira; Vince, Silvijo; Kljak, Kristina; Popović, Maja
Utjecaj dodavanja plemenite pečurke (Agaricus bisporus) u obroke na oksidativnu stabilnost mesa janjadi ličke pramenke // Zbornik sažetaka
Vodice, Hrvatska, 2020. str. 226-227 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Kiš, G., Mikuš, T., Kozačinski, L., Cvrtila, Ž., Pajurin, L., Špoljarić, D., Špoljarić, B., Vince, S., Kljak, K. & Popović, M. (2020) Utjecaj dodavanja plemenite pečurke (Agaricus bisporus) u obroke na oksidativnu stabilnost mesa janjadi ličke pramenke. U: Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Ki\v{s}, Goran and Miku\v{s}, Tomislav and Koza\v{c}inski, Lidija and Cvrtila, \v{Z}eljka and Pajurin, Luka and \v{S}poljari\'{c}, Danijel and \v{S}poljari\'{c}, Branimira and Vince, Silvijo and Kljak, Kristina and Popovi\'{c}, Maja}, year = {2020}, pages = {226-227}, keywords = {plemenita pe\v{c}urka, oksidativna stabilnost mesa, TBARS, li\v{c}ka pramenka}, title = {Utjecaj dodavanja plemenite pe\v{c}urke (Agaricus bisporus) u obroke na oksidativnu stabilnost mesa janjadi li\v{c}ke pramenke}, keyword = {plemenita pe\v{c}urka, oksidativna stabilnost mesa, TBARS, li\v{c}ka pramenka}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ki\v{s}, Goran and Miku\v{s}, Tomislav and Koza\v{c}inski, Lidija and Cvrtila, \v{Z}eljka and Pajurin, Luka and \v{S}poljari\'{c}, Danijel and \v{S}poljari\'{c}, Branimira and Vince, Silvijo and Kljak, Kristina and Popovi\'{c}, Maja}, year = {2020}, pages = {226-227}, keywords = {button mushroom, meat oxidative stability, TBARS, Lika pramenka lambs}, title = {Effect of dietary supplementation of button mushroom (Agaricus bisporus) on oxidative stability of Lika pramenka lamb meat}, keyword = {button mushroom, meat oxidative stability, TBARS, Lika pramenka lambs}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font