Pregled bibliografske jedinice broj: 1051176
Biofortifikacija nanoselenom – utjecaj na mineralni sastav korijena i lista rukole
Biofortifikacija nanoselenom – utjecaj na mineralni sastav korijena i lista rukole // 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma - zbornik sažetaka / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 145-146 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1051176 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biofortifikacija nanoselenom – utjecaj na mineralni
sastav korijena i lista rukole
(Biofortification with nanoselenium – influence on root
and leaf nutrient status of rucola)
Autori
Ravnjak, Boris ; Vinković, Tomislav ; Lončarić, Zdenko ; Popović, Brigita ; Tkalec Kojić, Monika ; Galić, Emerik ; Vinković Vrček, Ivana ; Štolfa Čamagajevac, Ivna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma - zbornik sažetaka
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 145-146
Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
biofortifikacija ; rukola ; mineralni sastav ; korijen ; list
(biofortification ; rucola ; mineral composition ; root ; leaf)
Sažetak
U ovom istraživanju je utvrđen utjecaj biofortifikacije rukole nanoselenom na rast i razvoj te mineralni sastav korijena i lista rukole u usporedbi s konvencionalnom biofortifikacijom selenom u obliku selenata (SeO42-). Oba oblika selena primijenjena su u četiri različite koncentracije u rasponu od 40 do 320 μmol m-3. Istraživanje je provedeno tijekom 2019. godine u grijanom plasteniku s automatskom kontrolom temperature i prozračivanja u sustavu plutajućeg hidropona. Primjena nanoselena i selenata je značajno utjecala na koncentraciju N, K, Fe, Mn, Cu, K i Se u korijenu rukole. Također, oblik selena je značajno utjecao i na koncentraciju N, K i Se u listu rukole. Primjena nanoselena je rezultirala značajnim povećanjem koncentracije selena u korijenu rukole koja je bila prosječno 15 puta veća u usporedbi s biljkama biofortificiranim sa selenatom. Međutim, koncentracija selena u listu rukole je bila prosječno 8 puta veća u slučaju biofortifikacije sa selenatom. Nadalje, primjena različitih koncentracija selena kod oba oblika je statistički značajno utjecala na koncentraciju svih ispitivanih mikro- i makroelemenata u korijenu i listu rukole, osim u slučaju koncentracije K i Cu u listu. Slijedom navedenog se može zaključiti da primijenjeni oblici selena značajno utječu na usvajanje i translokaciju elemenata ishrane u rukoli. Ovo istraživanje je financirano od strane Hrvatske zaklade za znanost u sklopu projekata HRZZ IP- 2018-01-8119 i HRZZ IP- 2016- 06-2436.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2016-06-2436 - Značaj interakcija metalnih nanočestica sa sumpornim biomolekulama za nano-bio sučelje (NanoFaceS) (Vinković Vrček, Ivana, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
HRZZ-IP-2018-01-8119 - Primjena nanobiotehnologije za suplementaciju hrane sa selenom (NutriNTENSe) (Vinković, Tomislav, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju
Profili:
Monika Tkalec Kojić
(autor)
Tomislav Vinković
(autor)
Ivana Vinković Vrček
(autor)
Zdenko Lončarić
(autor)
Ivna Štolfa Čamagajevac
(autor)
Brigita Popović
(autor)
Emerik Galić
(autor)
Boris Ravnjak
(autor)