Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1051160

Biofortifikacija lisnatog povrća selenom - nanobiotehnološki pristup


Vinković, Tomislav; Ravnjak, Boris; Vinković Vrček, Ivana; Lončarić, Zdenko; Tkalec Kojić, Monika; Štolfa Čamagajevac, Ivna; Galić, Emerik; Vitali Čepo, Dubravka
Biofortifikacija lisnatog povrća selenom - nanobiotehnološki pristup // 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma - zbornik sažetaka / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 9-10 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1051160 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biofortifikacija lisnatog povrća selenom - nanobiotehnološki pristup
(Selenium biofortification of leafy vegetables - nanobiotechnological approach)

Autori
Vinković, Tomislav ; Ravnjak, Boris ; Vinković Vrček, Ivana ; Lončarić, Zdenko ; Tkalec Kojić, Monika ; Štolfa Čamagajevac, Ivna ; Galić, Emerik ; Vitali Čepo, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma - zbornik sažetaka / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 9-10

Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
selen ; nanobiotehnologija ; biofortifikacija ; lisnato povrće
(selenium ; nanobiotechnology ; biofortification ; leafy vegetables)

Sažetak
Biološka raspoloživost selena varira ovisno o nekoliko čimbenika, uključujući kemijski oblik Se, druge hranjive komponente u hrani, fiziološki status i status Se u organizmu. Glavne zapreke u postizanju optimalnog unosa Se su visoko varijabilni sadržaj u različitim vrstama hrane i uska sigurnosna granica unosa različitih oblika Se. Danas, nanotehnologija omogućuje primjenu selen nanočestica (SeNPs) koje posjeduju jaču antioksidativnu aktivnost i nižu toksičnost u odnosu na druge oblike Se. Potrebno je utvrditi djelotvornost i sigurnost inovativnih nutraceutika i funkcionalne hrane na bazi SeNPs i to primjenom nanobiotehnoloških metoda. To se može postići razvojem inovativnog Se-nutraceutika kao što je funkcionalno povrće biofortificirano sa SeNPs (FBVegs). Ovaj tip Se- nutraceutika će biti podvrgnut in vitro i/ili in vivo ispitivanjima kako bi se istražila njegova biokompatibilnost, sigurnost, farmakokinetička svojstva i farmakološka aktivnost u usporedbi s biljkama biofortificiranim selenatom. Osim toga, moguća je pojava sinergističkog djelovanja SeNPs i specifičnih bioaktivnih spojeva iz biljaka što će biti istraženo. Rezultati dobiveni istraživanjem ovakvog pristupa biofortifikacije će biti od velike koristi za potrošače, poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju kao krajnje korisnike ishoda istraživanja. Ovo istraživanje je financirano od strane Hrvatske zaklade za znanost u sklopu projekata HRZZ IP-2018-01-8119 i HRZZ IP- 2016- 06-2436.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-8119 - Primjena nanobiotehnologije za suplementaciju hrane sa selenom (NutriNTENSe) (Vinković, Tomislav, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
IP-2016-06-2436 - Značaj interakcija metalnih nanočestica sa sumpornim biomolekulama za nano-bio sučelje (NanoFaceS) (Vinković Vrček, Ivana, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
HRZZ-PZS-2019-02-4323 - Siguran pristup za razvoj nano-sustava za ciljanu isporuku lijekova u mozak (SENDER) (Vinković Vrček, Ivana, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

sa.agr.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Vinković, Tomislav; Ravnjak, Boris; Vinković Vrček, Ivana; Lončarić, Zdenko; Tkalec Kojić, Monika; Štolfa Čamagajevac, Ivna; Galić, Emerik; Vitali Čepo, Dubravka
Biofortifikacija lisnatog povrća selenom - nanobiotehnološki pristup // 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma - zbornik sažetaka / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 9-10 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Vinković, T., Ravnjak, B., Vinković Vrček, I., Lončarić, Z., Tkalec Kojić, M., Štolfa Čamagajevac, I., Galić, E. & Vitali Čepo, D. (2020) Biofortifikacija lisnatog povrća selenom - nanobiotehnološki pristup. U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma - zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Vinkovi\'{c}, Tomislav and Ravnjak, Boris and Vinkovi\'{c} Vr\v{c}ek, Ivana and Lon\v{c}ari\'{c}, Zdenko and Tkalec Koji\'{c}, Monika and \v{S}tolfa \v{C}amagajevac, Ivna and Gali\'{c}, Emerik and Vitali \v{C}epo, Dubravka}, year = {2020}, pages = {9-10}, keywords = {selen, nanobiotehnologija, biofortifikacija, lisnato povr\'{c}e}, title = {Biofortifikacija lisnatog povr\'{c}a selenom - nanobiotehnolo\v{s}ki pristup}, keyword = {selen, nanobiotehnologija, biofortifikacija, lisnato povr\'{c}e}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vinkovi\'{c}, Tomislav and Ravnjak, Boris and Vinkovi\'{c} Vr\v{c}ek, Ivana and Lon\v{c}ari\'{c}, Zdenko and Tkalec Koji\'{c}, Monika and \v{S}tolfa \v{C}amagajevac, Ivna and Gali\'{c}, Emerik and Vitali \v{C}epo, Dubravka}, year = {2020}, pages = {9-10}, keywords = {selenium, nanobiotechnology, biofortification, leafy vegetables}, title = {Selenium biofortification of leafy vegetables - nanobiotechnological approach}, keyword = {selenium, nanobiotechnology, biofortification, leafy vegetables}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font