Pregled bibliografske jedinice broj: 1051160
Biofortifikacija lisnatog povrća selenom - nanobiotehnološki pristup
Biofortifikacija lisnatog povrća selenom - nanobiotehnološki pristup // 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma - zbornik sažetaka / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 9-10 (plenarno, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1051160 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biofortifikacija lisnatog povrća selenom - nanobiotehnološki pristup
(Selenium biofortification of leafy vegetables - nanobiotechnological approach)
Autori
Vinković, Tomislav ; Ravnjak, Boris ; Vinković Vrček, Ivana ; Lončarić, Zdenko ; Tkalec Kojić, Monika ; Štolfa Čamagajevac, Ivna ; Galić, Emerik ; Vitali Čepo, Dubravka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma - zbornik sažetaka
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 9-10
Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
selen ; nanobiotehnologija ; biofortifikacija ; lisnato povrće
(selenium ; nanobiotechnology ; biofortification ; leafy vegetables)
Sažetak
Biološka raspoloživost selena varira ovisno o nekoliko čimbenika, uključujući kemijski oblik Se, druge hranjive komponente u hrani, fiziološki status i status Se u organizmu. Glavne zapreke u postizanju optimalnog unosa Se su visoko varijabilni sadržaj u različitim vrstama hrane i uska sigurnosna granica unosa različitih oblika Se. Danas, nanotehnologija omogućuje primjenu selen nanočestica (SeNPs) koje posjeduju jaču antioksidativnu aktivnost i nižu toksičnost u odnosu na druge oblike Se. Potrebno je utvrditi djelotvornost i sigurnost inovativnih nutraceutika i funkcionalne hrane na bazi SeNPs i to primjenom nanobiotehnoloških metoda. To se može postići razvojem inovativnog Se-nutraceutika kao što je funkcionalno povrće biofortificirano sa SeNPs (FBVegs). Ovaj tip Se- nutraceutika će biti podvrgnut in vitro i/ili in vivo ispitivanjima kako bi se istražila njegova biokompatibilnost, sigurnost, farmakokinetička svojstva i farmakološka aktivnost u usporedbi s biljkama biofortificiranim selenatom. Osim toga, moguća je pojava sinergističkog djelovanja SeNPs i specifičnih bioaktivnih spojeva iz biljaka što će biti istraženo. Rezultati dobiveni istraživanjem ovakvog pristupa biofortifikacije će biti od velike koristi za potrošače, poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju kao krajnje korisnike ishoda istraživanja. Ovo istraživanje je financirano od strane Hrvatske zaklade za znanost u sklopu projekata HRZZ IP-2018-01-8119 i HRZZ IP- 2016- 06-2436.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-8119 - Primjena nanobiotehnologije za suplementaciju hrane sa selenom (NutriNTENSe) (Vinković, Tomislav, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
IP-2016-06-2436 - Značaj interakcija metalnih nanočestica sa sumpornim biomolekulama za nano-bio sučelje (NanoFaceS) (Vinković Vrček, Ivana, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
HRZZ-PZS-2019-02-4323 - Siguran pristup za razvoj nano-sustava za ciljanu isporuku lijekova u mozak (SENDER) (Vinković Vrček, Ivana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju
Profili:
Monika Tkalec Kojić
(autor)
Tomislav Vinković
(autor)
Dubravka Vitali Čepo
(autor)
Zdenko Lončarić
(autor)
Ivana Vinković Vrček
(autor)
Ivna Štolfa Čamagajevac
(autor)
Emerik Galić
(autor)
Boris Ravnjak
(autor)